„Kiz Kulesi” sau „Turnul Fecioarei”, o structură emblematică amplasată în largul coastei situate pe partea asiatică a Istanbulului și-a deschis din nou porțile, odată cu finalizarea procesului de restaurare, început de Ministerul Culturii și Turismului din Turcia în 2021. Turnul este situat pe Strâmtoarea Bosfor și are titlu de muzeu-monument.

Monument vechi de 16 secole


„Turnul Fecioarei” a fost construit initial în secolul al V-lea î.Hr. pe o insulă situată la aproximativ 20 de metri de coastă, fiind un punct vamal care trebuia să gestioneze navele care călătoreau prin Strâmtoarea Bosfor și să colecteze impozitele. Pe această insulă, împăratul roman de răsărit, Manuel Comnenos a ordonat construirea unei structuri de apărare în secolul al XII-lea.

După cucerirea Istanbulului în anul 1453 de către sultanul Mehmed al II-lea, aici a fost construit un turn de lemn care a servit ca turn de veghe, dar și ca loc de carantinare în perioadele următoare.

În epoca Republicii, după ce a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp de către autoritatea portuară a orașului, turnul a fost predat Ministerului Turc al Apărării în anul 1964 iar ulterior, întreprinderilor maritime turcești în anul 1983. El a servit ca stație radar, ca depozit dar și ca restaurant. Clienții care doreau să guste din bunătățile locale puteau ajunge aici cu bărcile de pe malul Uskudar.

Loc de legendă și mister

Situat în mijlocul Bosforului, Turnul Fecioarei din Istanbul a dat naștere mai multor legende faimoase printre localnici. Se spune că un rege a construit acest turn după ce un ghicitor l-a avertizat că fiica lui va muri din cauza unei mușcături de șarpe. Atunci, regele a folosit insula pustie, pe care nu putea ajunge niciun șarpe, pentru a construi un turn în care prințesa să fie protejată pentru tot restul vieții.

Cu toate acestea, prințesa nu a putut să-și evite soarta și a murit după ce a fost mușcată de un șarpe care a pătruns în castel printr-un coș cu fructe.

O altă legendă spune că, în acest turn locuia Hero, una dintre cele mai frumoase preotese ale Afroditei. Leandros s-a îndrăgostit de tânăra preoteasă și, ghidat de farul turnului, bărbatul a înotat în fiecare noapte pentru a fi văzut de către Hero. Din păcate, o furtună a stins lumina, Leandros s-a rătăcit pe ape și a sfârșit înecat în Bosfor. Copleșită de durere, Hero la rândul ei s-a sinucis.

O poveste din epocile medievale este legată de unul dintre cei mai mari războinici turci, Battal Gazi. Se spune că unul dintre guvernatorii din acea vreme i-a răpit fiica, i-a furat toată averea din casă și le-a ascuns în Turnul Fecioarei din Istanbul. Battal Gazi a traversat strâmtoarea cu ajutorul unui cal care a pornit de pe malul Uskudar și a reușit să-și recupereze atât copilul cât și bogățiile.

Reper istoric și turistic

Fiind unul dintre reperele emblematice de pe orizontul Istanbulului, „Turnul Fecioarei” necesită o întreținere constantă din cauza condițiilor meteorologice. În acest context, Ministerul Culturii și Turismului din Turcia a inițiat în anul 2021 un proiect de restaurare intitulat „Turnul Fecioarei își deschide din nou ochii”.

Ca parte a celei mai recente restaurări, toate completările din beton au fost îndepărtate din structura principală a turnului. Mai mult decât atât, autoritățile din Turcia au decis să protejeze Turnul și insula cu ajutorul unor izolatoare seismice. Acoperișul de deasupra curții a fost îndepărtat și înlocuit cu unul din lemn dar care păstrează forma lui originală. Curtea și etajele exterioare au fost restaurate la rândul lor cu materiale menționate în evidențele istorice.

Locuitorii Istanbulului sunt mândri de această clădire reper din mijlocul apelor, cu atât mai mult cu cât ea atrage mii de turiști în fiecare an. Faima ei i-a atras și pe cineaștii americani. Turnul a apărut în câteva producții cinematografice celebre cum ar fi: James Bond „The World is Not Enough”; „From Russia with Love” sau în filmul de acțiune „Hitman” produs în 2007.