Multe soiuri de plante care absorb umiditatea sunt plante de interior, care se păstrează verzi și pe timpul iernii. Pe cele mai multe dintre ele deja la cunoști și, poate, le ai în casă, fără să știi cât de mult bine fac pentru sănătatea ta. Ele sunt capabile să absoarbă umiditatea excesivă din casă, să împrospăteze aerul și să mențină un mediu mai curat.

Ce beneficii îți oferă plantele care absorb umiditatea din casă

flori pentru camerele întunecoase

Aburii din baie, aburii de la bucătărie, aerul umed de afară sunt factori care pot crește umiditatea din apartamente pe timp de iarnă. Iar aerul umed, încărcat de aburi de grăsime sau cu fum de țigară afectează treptat căile respiratorii și plămânii, primii cei mai influențați fiind copiii.

Este recomandat să păstrezi plante care absorb umiditatea în bucătărie, în living și chiar în camera copiilor. Aceste plante iubitoare de umiditate absorb microparticulele de apă din aer prin frunze, le stochează și totodată curăță aerul. Pentru a stimula capacitatea lor de absorbție este recomandat să le uzi mai rar pe timpul iernii, astfel încât pământul de la suprafața ghivecelor să se usuce foarte bine.

Ele reprezintă o soluție naturală și sigură pentru a menține un mediu mai sănătos în casă, dar dacă umiditatea crește alarmant în apartament este bine să folosești și un dezumidificator.

Top 10 plante care absorb umiditatea din casă

  1. Feriga (Neprolephis exaltata) iubește mediile umede, absoarbe o cantitate mare de apă din aer și are un frunziș bogat, cu un aspect luxuriant. Poate fi ținută în bucătărie, în living sau pe terasele închise.
  2. Planta paianjen (Clorophytum comosum) este ideală în dormitoare, în camerele copiilor și în bucătării. Absoarbe umiditatea și totodată microparticule de funingine, praf, mucegai sau toxine care ajung în apartament din atmosfera încărcată de poluare.
  3. Crinul păcii (Spathiphyllum wallisii), foarte îndrăgit pentru florile lui delicate și albe, este o plantă de origine tropicală care iubește căldura și mai ales umiditatea aerului. Dacă este ținut în bucătărie sau în living, aproape de fereastră, va face frunze mari și frumoase și va înflori abundent vara. Crinul pacii este totodată o planta care tolereaza camerele mai intunecoase.
  4. Palmierul pitic (Chamaedorea elegans) este cu adevărat o plantă elegantă, potrivită pentru living, pentru un balcon închis sau pentru  un hol bine luminat. Dacă ai o casă umedă, palmierul pitic va absorbi o mare parte din umezeala din încăpere odată cu diverși compuși volatili toxici.
  5. Aloe vera este o altă plantă benefică în casă, o plantă medicinală pe care o poți folosi pentru a trata mici iritații, arsuri sau răni. În plus, ea absoarbe umezeala și nu este deloc pretențioasă în privința locului în care este ținut ghiveciul.
  6. Sanseveria sau limba soacrei este una dintre cele mai bune plante care absorb umiditatea. O poți cultiva în living sau în dormitor, dar și în baie, dacă ai o fereastră largă prin care poate primi lumina naturală. Sanseveria iubește aburii și absoarbe bine umiditatea din aer.
  7. Ficușii, indiferent de soiul lor, sunt mari iubitori de umezeală. Pot fi cultivați în bucătărie, în living, într-un balcon închis unde aerul se umezește din cauza condensului.
  8. Philodendronul este o plantă populară și foarte îndrăgită pentru frunzele lui mari, în formă de inimă, cu modele deosebite. Este totodată o plantă care curăță atmosfera din casă, atrage praful, absoarbe umezeala și reține tot felul de substanțe toxice pe care noi nici nu le percepem.
  9. Dracena este o plantă foarte puțin pretențioasă, care se dezvoltă frumos dacă este ținută aproape de o fereastră bine luminată și în spații umede. O poți păstra în living, dar îi plac și bucătăriile spațioase. Ea absoarbe umezeala și purifică aerul din încăperi.
  10. Bromelia este o altă plantă exotică ușor de întreținut, care nu trebuie udată prea des pentru că reține singură umezeala din aer. Bromeliile sunt îndrăgite pentru bracteele colorate în roșu, galben sau portocaliu din care se dezvoltă florile. Această plantă necesită multă lumină și udări moderate.