România se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase trasee de linie ferată îngustă pe care te poți plimba cu mocănița. Te poți bucura de peisaje inedite, pe unde nu poți ajunge cu mașina, vei trece prin sate pitorești și vei descoperi locuri de o frumusețe rară pe care trebuie să învățăm să le protejăm. Aceasta este și misiunea mocănițelor de azi!

Pe vremuri, erau trenuri utile, folosite pentru căratul buștenilor, cărbunilor și pasagerilor prin locuri greu accesibile. Dar azi mocănițele salvează turismul și ne învață să prețuim locurile frumoase cu care ne-a dăruit natura.

Mocănițele, trenurile turiștilor

Liniile înguste de tren au fost construite la începutul anilor 1900, multe dintre ele în condiții de război, distruse de bombardamente și de inundații, apoi refăcute în mai multe rânduri. Cele mai multe mocănițe din România au fost fabricate la Reșița sau au fost cumpărate din Germania.

Aceste mici locomotive cu aburi au fost botezate după numele mocanilor, țăranii înstăriți din regiunile de munte ale Transilvaniei. Mocănițele serveau drept transport pentru lemne, pentru diverse mărfuri și animale în regiunile greu accesibile. Localnicii le prețuiau în secolele trecute pentru funcția lor utilitară, iar azi sunt iubite deopotrivă de oamenii locurilor și de turiști pentru experiențele inedite pe care ți le oferă.

O plimbare cu mocănița este o adevărată încântare! În zgomotul sacadat al roților, micul tren străbate văi înguste, mărginite de păduri, pe lângă ape repezi de munte și sate pitorești. Din vagoanele de lemn, fără geamuri, poți simți aerul răcoros și mirosul de brad și vei rămâne cu amintiri frumoase, chiar dacă trenul vechi te mai zgâlțâie pe alocuri.

Cele mai cunoscute trasee cu mocănița din România

DIGITAL CAMERA

Mocănița de pe Valea Vaserului (județul Maramureș)
Trenul Oravița – Anina (județul Caraș Severin)
Mocănița Sibiu – Agnita (județul Sibiu)
Mocănița Covasna – Comandău (județul Covasna)
Mocănița Huțulca din Moldovița (județul Suceava)
Mocănița de la Sovata (județul Mureș)
Mocănița de pe Valea Arieșului ( Munții Apuseni)
Mocănița de la Brad (județul Hunedoara)
Mocănița de la Abrud Câmpeni (județul Alba)

Mocănița de pe Valea Vaserului

Cine face o excursie prin Maramureș este imposibil să rateze o plimbare pe Valea Vaserului cu mocănița din Vișeul de Sus. Este cea mai cunoscută mocăniță din țară și cea mai îndrăgită, străbătând unul dintre cele mai frumoase trasee cu mocanita de munte din România.

Linia îngustă a trenului pleacă din Vișeul de Sus și urcă agale pe munte spre granița cu Ucraina, cale de 56 km. Stația terminus pentru turiști este Paltin, acolo unde mocănița se odihnește aproape o oră, iar turiștii au timp de poze cu pădurea falnică de brad.

Construcția liniei cu ecartament îngust din Vișeu, pe valea râului Vaser, a început în anul 1932 și deservea exclusiv pentru transportul buștenilor din pădure. În acele vremuri, lemnele tăiate erau trimise la vale doar pe calea apei, prin metoda plutăritului. Mocănițele au fost concepute să tragă vagoanele înguste sus pe munte, unde erau încărcate cu lemne, și apoi lăsate să coboare la vale, prin forța greutății lor.  

Distrusă în mai multe rânduri în timpul celui de al doilea război mondial, calea ferată îngustă din Vișeu a fost refăcută în vremuri de pace. În perioada ei de glorie, gara din Vișeu găzduia 7 mocănițe. O parte dintre ele au fost renovate și au devenit trenuri turistice din anul 2005.

Mocănița de pe Valea Vaserului circulă în perioada caldă a anului, din luna martie până la primele zăpezi din noiembrie. În gară, au fost amenajate și spații de cazare într-un tren cu 20 de compartimente de dormit, iar turiștii se pot bucura de excursii cu focuri de tabără și picnicuri la marginea pădurii. 

Mocănița de pe Valea Arieșului din Apuseni

Trenul cu ecartament îngust din Munții Apuseni a fost înființat în 1912 și a funcționat până în 1988. Ruta lui pleca din Turda spre Baia de Arieș și ajungea la Abrud, în Țara Moților. Traseul avea 94 km și pe vremuri îl parcurgeai în 6 ore. De multe ori, mecanicul mergea domol pe lângă sate pentru că localnici să urce și să coboare din mers. A fost cel mai lung traseu de linie ferată îngustă din România și a devenit cu adevărat indispensabilă locuitorilor din Apuseni, fiind un adevărat simbol al moților.

În 1988, mocănița a fost oprită de CFR nemaifiind considerată rentabilă, deși era folosită în continuare de localnici. Zeci de ani linia a fost lăsată de izbeliște, distrusă pe alocuri de inundații masive, furată și vândută la fier vechi. În cele din urmă a fost restaurată și pusă în funcțiune de austriacul Georg Hocevar.

În prezent, mocănița circulă pe un traseu scurt între Câmpeni (județul Alba) și Abrud și pleacă în fiecare sâmbătă şi duminică la orele 10, 13 şi 15. Durata călătoriei este de aproximativ două ore.

Mocănița din Sovata

Mocănița din județul Mureș constituie una dintre principalele atracții pentru turiștii care vin la Praid și la Sovata. Ea circulă pe un traseu de 14 km între Sovata și Câmpu Cetății care făcea parte dintr-un traseu mai lung de cale ferată îngustă dintre Praid și Târgu Mureș.

Mica locomotivă cu aburi din Sovata are motor din Polonia, dar multe alte componente au fost făcute în România, la Reșița. Pe timpul verii, mocănița circulă zilnic, în afara zilelor de luni, și pleacă din Gara mică din Sovata. Din septembrie, ea este lăsată să se odihnească peste iarnă. Plimbarea până la Câmpu Cetății și înapoi durează aproximativ două ore, iar turiștii se bucură de aerul proaspăt al pădurilor din Munții Gurghiului.

Mocănița din Bucovina botezată Huțulca

Mocănița care pleacă din Moldovița a fost reabiliată din anul 2005 și are un traseu de 11,5 km, până la Argel, unde turiștii sunt așteptați la un târg cu produse culinare și obiecte meșteșugărești. Este una dintre cele mai căutate atracții turistice din Suceava și trece prin zone de poveste, de-a lungul Obcinelor Bucovinei. Pe alocuri, trenulețul trece chiar prin fața gospodăriilor mândre ale huțulilor, etnici ucraineni stabiliți în Bucovina de generații.

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!