Dacă te simți moleșit și simți că îți este foame, iată ce alimente nu trebuie să consumi deoarece te vor face să te simți mai obosit după ce le-ai consumat.  Există o serie de alimente ce pot favoriza starea de oboseală și pe care ar trebui să eviți să le consumi.

Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi

Pâinea albă

Pâinea albă, consumată în cantități mai mari, chiar în fiecare zi, aduce organismului un indice glicemic ridicat, dar un conținut scăzut de fibre, iar asta poate accentua starea de oboseală resimțită la nivelul organismului. Pâinea din făină albă face parte din categoria carbohidraților care se asimilează ușor, dar nu asigură energia de care ai nevoie.

Carnea roșie în burger

Dacă la masa de prânz ai optat pentru un hamburger sau o friptură cu carne roșie, atunci trebuie să știi că poți avea stări de moleșeală după masă, și te poți simți lipsit de energie.

Pentru că ai avut o masă copioasă, te gândești că asta trebuie să îți asigure un plus de energie, dar, de fapt, se întâmplă contrariul deoarece carnea roșie are un conținut ridicat de grăsimi, iar organismul are nevoie de un timp îndelungat pentru a digera porția de mâncare.

Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi – pâinea albă

Cireșele

Fructele gustoase pe care alegi să le consumi drept gustare, de fapt, îți pot da o stare de somnolență chiar în miezul zilei. De ce? Pentru că cireșele au în compoziție melatonină, substanță pe care organismul o produce în mod natural pentru odihnă și somn. Dacă vrei să consumi cireșe, adaugă-le în gustarea de seară și astfel vei ajuta corpul, în mod natural, să se relaxeze și să adormi mai ușor.

Paste

Dacă vrei să prinzi energie în miezul zilei, atunci alege pentru masa de prânz paste integrale, altfel, pastele din făină albă au un indice glicemic ridicat, cresc nivelul de zahăr din sânge, automat și nivelul de insulină, iar asta îți va alimenta starea de oboseală și te va face să te simți slăbit chiar după ce ai mâncat.

Alimentele dulci procesate te fac să te simți obosit în scurt timp după ce le-ai consumat

Ai crede că o gustare dulce după masă este tot ce ai nevoie pentru un plus de energie, dar în corpul tău se va întâmpla fix contrariul în scurt timp după ce ai mâncat un produs dulce.

Zahărul din alimentele dulci procesate, odată ajuns în corp, va stimula producția de insulină, iar în scurt timp te vei simți obosit și fără vlagă. Așadar, consumul de dulce după masă nu îți aduce starea de bine la care sperai.

Semințele de dovleac

Bune pentru sănătatea inimii, semințele de dovleac nu ar trebui consumate în timpul zilei, atunci când nu îți propui să iei o pauză de odihnă. Altfel, pentru că sunt bogate în magneziu, semințele te vor ajuta să te relaxezi și să îți inducă o stare de somnolență chiar atunci când nu ai nevoie de asta.

Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi – paste

Batoane proteice cu un conținut ridicat de zahăr

Orice gustare pe care o iei, fie că vorbim despre cereale pe bază de orez, batoane proteice din cereale sau granola, ori chiar un iaurt cu arome artificiale, toate sunt bogate în carbohidrați, aditivi și grăsimi care pot crea fluctuații ale glicemiei. La scurt timp după ce le-ai consumat, te vei simți obosit și fără pic de chef de a mai continua activitățile zilei.

Alimente care combat starea de oboseală

Ouă – nu degeaba se spune să îți începi ziua cu un mic dejun pe bază de ouă. Acestea sunt bogate în vitamina B și proteine, care încetinesc eliberarea de glucoză în sânge, iar asta te va ajuta să ai energie pe durata întregii zile.

Cartofi dulci – sunt o sursă naturală de energie datorită fibrelor și carbohidraților complecși din compoziție. Cartofii dulci conțin și mangan, iar acesta ajută la descompunerea nutrienților pentru a furniza energie corpului în restul zilei.

Avocado – este bogat în grăsimi nesaturate și fibre, se digeră într-un ritm constant și eliberează glucoză în sânge lent, furnizând corpului energia de care are nevoie.

Legume cu frunze verzi – legume verzi precum varza, spanac, frunze verzi de pătrunjel, toate acestea sunt alimente bogate în nutrienți precum potasiu, magneziu, vitamina A, C și K, care stimulează natural producția de energie.

Lintea – atât lintea, cât și quinoa sunt alimente care conțin fibre care ajută la eliberarea de energie. Lintea este bogată în fier, iar quinoa este o sursă naturală de proteine, vitamine și minerale.

Gustări pe care să le mănânci pentru a avea energie

Gustări pe care să le mănânci pentru a avea energie

Mere – au un conținut ridicat de fibre și îți asigură energia imediat datorită sursei naturale de zahăr din compoziție.

Căpșuni – sunt bogate în fibre, iar zahărul pe care îl conțin se transformă imediat în energia de care ai nevoie după această gustare.

Migdale – o mână de migdale, drept gustare, te va ajuta să prinzi forțe noi și să ai energie pentru restul zilei. Migdalele conțin vitamina B2, dar și magan și cupru, minerale ce sunt recunoscute pentru producerea de energie.

Nuci – nucile au în compoziție acizi grași Omega-3, care ajută în combaterea stărilor de oboseală ori apatie. O mână de nuci consumată drept gustare te va ajuta să ai energie și să faci față oboselii.

Stafide – când ai nevoie de puțină energie, consumă câteva stafide. Acestea sunt bogate in fier și cupru, oferă senzația de sațietate și sunt o sursă bună de zahăr sănătos.

Fructe de pădure – nu uita de coacăze. Acestea au un conținut ridicat de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și asigură corpului un plus de energie.

Portocale – știm cu toții că citricele sunt bogate în vitamina C, iar în acest caz, portocalele ajută în reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, și asiugră o doză de energie.

Nu uita că și consumul de lichide este important pentru menținerea energiei pe tot parcursul zilei. Apa este esențială pentru funcționarea optimă a organismului și furnziează energie. Deshidratarea poate modifica stările de dispoziție prin simptome precum durere de cap, dificultăți de concentrare și senzație de oboseală.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Fructe și legume care nu se păstrează împreună