Dacă despre carne știm deja că nu este indicat să o consumăm în stare crudă deoarece nu aduce beneficii organismului, este important de știut că există și mai multe legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect. Iată care sunt acestea.

Legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect

Sunt legume care au în compoziție toxine naturale care se digeră greu în organism și pot duce la apariția anumitor boli stomacale, atunci când nu sunt gătite corespunzător. Așadar, iată o listă cu alimente pe care trebuie să le gătești corect înainte de a le mânca.

Cartofi

Cartofii sunt consumați la scară largă, însă întotdeauna trebuie gătiți înainte pentru a fi o sursă de sănătate pentru organism. Cartofii conțin glicoalcaloizi, o cantitate mare pe florile și mugurii ce cresc pe cartofi, iar aceștia pot dăuna organismului.

De asemenea, cartofii verzi, necopți, au un conținut ridicat de solanină, o substanță ce împiedică absorbția calciului în organism. Din acest motiv, cartofii se consumă întotdeauna gătiți bine, fie copți, fierți sau prăjiți.

Boabe de fasole sau mazăre

Acestea nu se consumă niciodată în stare crudă sau insuficient preparate termic deoarece pot provoca gaze intestinale ori alte neplăceri la nivelul sistemului digestiv. Boabele au în compoziție fitohemaglutinină, o substanță cu scop de autoprotecție ce poate dispărea în momentul în care este ingredientele sunt gătite.

Ciuperci

Se știe deja faptul că anumite tipuri de ciuperci pot fi letale dacă sunt consumate în stare crudă. Pe lângă faptul că trebuie consumate întotdeauna după ce au fost gătite în mod corespunzător, ciupercile trebuie procurate doar din locuri sigure, verifficate. În caz contrar, acestea pot fi contaminate cu spori otrăvitori, fapt ce poate duce la intoxicații grave ce pot provoca daune ireversibile organismului.

Vinete

Vinetele au în compoziție colanină, substanță ce poate fi periculoasă pentru organism ce poate provoca intoxicarea organismului. Se consumă întotdeauna gătite corect, coapte în cuptor, pe flacăra aragazului sau în tigaie, în timpul de care au nevoie.

Varză, conopidă și broccoli

Aceste trei legume nu se pot consuma în stare crudă, ci doar gătite în mod corespunzător înainte. Sunt mai greu de digerat în stare crudă și pot provoca stări precum balonare și gaze intestinale, tocmai din acest motiv ar trebui gătite înainte, fie la cuptor, fie în tigaie, în funcție de preferințe.

Fructe, coaja și semințe de soc

Toate acestea conțin lectină, substanță ce poate afecta stomacul, odată ingerată. Consumul socului se face întotdeauna după ce a fost pregătit termic corespunzător.

Fasole roșie și fasole de unt

Boabele de fasole roșie conțin un nivel ridicat de toxină lectină, substanță ce poate fi periculoasă pentru organism. Se consumă întotdeauna după ce a fost gătită timp de minim 30 de minute, și după ce apa în care a fost gătită este înlăturată.

Nici fasolea de unt, denumită și fasolea Lima nu trebuie consumată în stare crudă, deoarece conține un compus numit și linamarină, care se descompune în cianură. Aceasta se gătește 10, 20 de minute înainte de consum.

Frunze de rubarba

Frunzele de rubarba sunt toxice și nu pot fi consumate în stare crudă. Acestea conțin acid oxalic ce poate provoca leziuni renale grave, chiar și dacă este ingerată o cantitate mica, așa că se gătesc corespunzător întotdeauna înainte de a fi consumate.

Germeni și lăstari cruzi

Nu sunt recomandați pentru consum germenii sau lăstarii cruzi, deoarece pot duce la contaminarea cu Salmonella și E.coli, infecție dăunătoare pentru organism. Modul în care acestea sunt depozitate, în medii umede și calde pot duce la înmulțirea bacteriilor de pe suprafața lor, iar dacă sunt consumate în stare crudă, riscul de îmbolnăvire este mai mare.

Legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect – frunze de rubarba

Alte alimente care nu se consumă în stare crudă

Carne care nu se consumă crudă – peștele balon

Peștele Pufferfish este tipul de pește ce nu trebuie consumat niciodată crud. Acesta produce tetrodotoxină, un compus ce poate fi toxic de origanism, dacă nu este gătit în mod corespunzător. De asemenea, din compoziția peștelui trebuie îndepărtate și anumite părți toxice, înainte de gătire, pentru a evita contaminarea ulterioară a cărnii.

Stridii, scoici sau midii

Stridiile pot fi infecate cu virusuri sau bacterii provenite din apele în care acestea trăiesc. Pot fi purtătoare și transmițătoare de infecții la nivel stomacal, tocmai din acest motiv trebuie gătite corespunzător înainte de a fi consumate.

Carnea de porc nu se consumă crudă

Carnea de porc poate conține Salomenella, E.coli sau listeria, bacterii ce pot fi dăunătoare pentru organism, tocmai din acest motiv nu este recomandat să fie consumată înainte de a fi gătită corespunzător. De asemenea, este recomandat ca toate ustensilele ce au fost folosite pentru pregătirea cărnii crude de porc să fie foarte bine curățate și spălate ulterior.

Ouăle nu este indicat să se consume crude

Faptul că ouăle în stare crudă pot fi contaminte cu Salmonella știm deja, așa că ouăle, înainte de a fi consumate, trebuie întotdeauna gătite. Pentru ca bacteria să nu mai existe, ouăle trebuie gătite până în momentul în care conținutul ajunge în stare solidă.

Sursă info: eu.farmersadvance.com; huffpost.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Rețete cu piept de pui rapide