1. Pizza

Chiar dacă poate părea că începem acest tur culinar, în mod clișeic, cu pizza, trebuie să recunoaștem că pizza în stil napolitan este cu adevărat unică. Este o pizza clasică Margherita, cu crustă subțire, gătită la perfecțiune pentru doar câteva minute, într-un cuptor tradițional de cărămidă. Garnisită cu sos de roșii, frunze întregi de busuioc și mozzarella de bivoliță, este simplă, dar atât de delicioasă.

2. Paste

Fie că vorbim de lasagna, clasicele paste carbonara, spaghete bolognese cu sos ragu aromat, tortellini sau alte paste, ele sunt unele dintre acele mâncăruri pe care să le încerci când ești în Italia, dacă vrei să te bucuri de gustul lor adevărat.

3. Ribollita

Supele i-au ajutat pe toscani să se încălzească de-a lungul secolelor. În Italia, la fel ca în multe alte culturi, ingrediente de sezon și diverse resturi, pot fi încropite împreună într-un fel de mâncare tradițional. Ribollita este versiunea toscană a unei supe țărănești. Legumele de sezon, fasolea cannellini și resturi de pâine crocantă se combină pentru a forma această supă groasă și consistentă.

4. Risotto

Acest fel de mâncare cu orez poate fi găsit în toată Italia. Orezul și bulionul se amestecă încet, la foc mic, până când se obține o mâncare groasă și cremoasă. Poate avea în compoziție brânză Parmigiano Reggiano, șofran, ciuperci, fructe de mare sau ierburi aromatice.

5. Bottarga

Este o delicatesă cu icre sărate de pește, care se prepară de obicei din icre de ton, dar pot fi folosite și icre de peștele-spadă. Deși bottarga este o mâncare specifică în Sicilia și Sardinia, acest preparat și-a făcut loc și în bucătăria din sudul Italiei și părți din Toscana. 

6. Osso Buco

Este o specialitate din regiunea Lombardiei și este gătit în mod tradițional alla Milanese. Cu oase de vițel crestate în cruce, legume, gremolata (un amestec de ierburi tocate), vin alb și bulion, acest preparat te va impresiona cu siguranță. Îl poți găsi servit alături de risotto sau mămăligă și se potrivește perfect cu un vin roșu puternic, precum Chianti sau Nobile di Montepulciano.

7. Flori de dovlecel umplute

Florile de dovlecel, date prin aluat și ușor prăjite, sunt un preparat din bucătăria locală de sezon. Deși te poți bucura de aceste delicatese în toată Italia, varianta preferată a turiștilor este în Sorrento. Florile sunt umplute cu brânză ricotta, aromată și delicioasă.

8. Bistecca fiorentina

Această friptură în stil florentin se face din carne de vită de Chianina, foarte apreciată în Toscana. În timpul prăjirii, se folosește o crenguță de rozmarin pentru a unge carnea cu ulei de măsline. Friptura este asezonată doar cu sare și piper. Fiind vorba despre o friptură de vită, alege să nu fie prea bine făcută.

9. Arancini

Arancini sunt bile de orez prăjite în baie de ulei, originare din Sicilia. Orezul Arborio, folosit în mod obișnuit în risotto, este gătit și modelat sub forma unor bile, acoperite apoi cu pesmet și puse într-o friteuză. Gustarea delicioasă este de obicei umplută cu mozzarella, brânză fontina sau sos de carne ragu. Le poți găsi și umplute cu un amestec de ragu și mazăre. 

10. Gelato

Nu poți merge în Italia fără să încerci gelato, un desert autentic și aromat. La fel ca și pizza sau pastele, înghețata italiană se găsește în lumea întreagă, însă sortimentele inedite pot fi savurate doar în locurile de origine.
Iubim bucătăria italiană, iar cel mai bun loc în care te poți întâlni cu aromele ei tradiționale este exact la ea acasă. Degustă aceste preparate în turul tău culinar, la o terasă cochetă,  alături de un pahar de prosecco, chianti sau limoncello.

sursa foto: shutterstock

(P) ARTICOL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU MEGA-IMAGE