Citește câteva dintre cele mai puțin știute curiozități despre Turcia, dacă ești atrasă de această țară și mergi aici în vacanță. Este una dintre cele mai bogate țări din lume în ceea ce privește istoria, monumentele și siturile arheologice, bagajul culinar și atracțiile turistice!

  1. Majoritatea turiștilor știe deja că Ankara este capitala Turciei, dar preferă să viziteze Istanbulul, un oraș complex și complicat, cu o bogăție culturală aparte. Istanbulul, fostul Constantinopole, este singurul oraș din lume aflat pe două continente. 97% din teritoriul Turciei se află în Asia, iar 3% în Europa. Datorită poziției sale geografice, Istanbul se întinde pe ambele continente, iar partea europeană și partea asiatică sunt conectate de 3 poduri suspendate peste Bosfor, respectiv printr-un tunel rutier construit la 106 metri adâncime. 
  1. Leonardo da Vinci a fost primul care a conceput un proiect pentru un pod peste Strâmtoarea Bosforului, în anul 1503. Dar primul pod, Galata Bridge, a fost construit abia în anul 2001. 
  1. Turcia are unul dintre cele mai vechi centre comerciale din lume și anume bazarul din Istanbul, cunoscut sub denumirea de Grand Bazaar. Acesta funcționează încă din anul 1445 și este cel mai vizitat loc din oraș. Peste 90 de milioane de localnici și turiști trec pe aici anual.
  1. Tünel, calea ferată subterană din Istanbul este a doua cea mai veche din lume.  Doar subteranul Londrei este mai vechi decât Tünel din Istanbul. Ea a fost inaugurată în ianuarie 1875 și funcționează între zonele Karaköy și Beyoglu.
  2. Turcia are cel mai mare număr de moschei din întreaga lume.Sunt peste 82000 de astfel de edificii în întreaga țară și numărul acestora crește de la an la an. Numai în Istanbul sunt peste 3100 de moschei. Peste 97% din populația Turciei este credincioasă și crede în Islam, deși țara nu are o religie oficială și promovează libertatea gândirii.
  1. Speranța de viață în Turcia este printre cele mai scăzute din lume. Cu toate că este o țară cu o populație în continuă creștere, care a ajuns aproape la 85 de milioane de locuitori, majoritatea turcilor nu ajung la vârste înaintate. Mai mult de jumătate din populație are sub 30 de ani și numai 8% dintre turci depășesc vârsta de 60 de ani.
  1. Turcia este azi o țară predominant musulmană, dar pe teritoriul ei a fost construită de fapt prima biserică creștină din lume, în regiunea Antiohia, și tot aici au ajuns primii apostoli ai lui Iisus care au răspândit învățăturile creștine. În întreaga Turcie există vestigii creștine, rămășițe ale unor biserici vechi sau peșteri pictate cu sfinți creștini și simboluri creștine.
  1. Unul dintre sfinții cei mai populari din religia creștină, Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, s-a născut și a trăit de fapt în Turcia. El a fost episcopul orașului Myra din regiunea Anatolia, actualul oraș Demre. Aici există biserica Sf. Nicolae, în care a fost descoperit și mormântul lui, după cum susțin autoritățile.
  1. Turcii nu aveau nume de familie. Ei se deosebeau doar prin două sau trei nume proprii, moștenite din familie. Abia în anul 1934 s-a dat o lege prin care turcii au fost obligați să își ia nume de familie.
  1. Turcii au dat Europei lalelele și cafeaua. Frumoasele lalele sunt originare din zonele montane ale Turciei, de unde au fost aduse în grădinile sultanilor, apoi s-au răspândit în Europa. Iar cafeaua a fost adusă de turci în Europa în secolul al XVI-lea.
  1. În secolele trecute, cafeaua era atât de importantă pentru societatea turcă, încât constituia o avere la nuntă. Iar femeile care nu primeau suficientă cafea de la soții lor în decurs de un an, puteau cere oficial divorțul.
  1. Turcii consumă cea mai mare cantitate de ceai pe cap de locuitor din întreaga lume. Te așteptai ca mari consumatori de ceai să fie britanicii sau chinezii, dar turcii sunt pe primul loc și nu sunt șanse să fie întrecuți. Turcii consumă între 5 – 10 pahare de ceai pe zi și un procent de 96% din populație bea această băutură zilnic.
  1. Turcii sunt și mari consumatori de pâine! Cei mai mari! Un turc poate consuma o cantitate de trei ori mai mare de pâine decât greutatea lui corporală într-un an. Așadar, în medie, un turc poate consuma aproape 200 de kilograme de pâine pe an, arată una dintre cele mai inedite statistici și curiozități despre Turcia.
  1. Țara este autosuficientă în ceea ce privește rezervele alimentare. Datorită varietății foarte mari de culturi, de la grâne, floarea soarelui, măslini, citrice, și legume de toate soiurile, Turcia nu depinde de importurile de alimente. Își poate hrăni populația în continuă creștere doar din producția proprie.
  1. Turcia este cel mai mare producător de alune de pădure la nivel mondial. În Turcia este produsă o cotă de 70% din totalul alunelor de pădure de pe piața mondială. Cea mai mare cantitate de alune de pădure din Turcia este recoltată din provincia Trabzon, situată pe coasta Mării Negre.  
  1. Turcii au un desert delicios, asemănător cu o budincă, în care se pune și carne de pui. Este vorba deTavuk Gogsu, unul din deserturile preferate de sultani pe timpuri. Acest preparat are o textură de budincă și conține lapte, făină de orez, zahăr și piept de pui mărunțit foarte fin care nu se simte la gust. Turiștii nici nu știu că acest desert fin conține și carne!
  1. În materie de dulciuri, turcii au o bucătărie excepțională și mii de rețete de prăjituri. Tot ei se laudă cu cel mai vechi desert din lume. Conform legendei, acesta este desertul făcut de Noe și rămășițele pe care le mai avea în arca lui, după ce a trecut potopul. Este budinca Asure care se face din grâu, orez, năut, fasole, fructe uscate (smochine, caise), nuci, alune de pădure, sâmburi de rodie, zahăr și apă.
  1. În orașele de pe coasta Mării Negre, hamsiile sunt deosebit de apreciate și gătite în peste 40 de modalități. Pe lângă hamsiile prăjite sau fierte în sos de tomate, există și plăcinta de hamsii, chiftele, pilaf cu hamsii sau chiar dulceață de hamsii (hamsi receli), fiind una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Turcia.
  1.  Cel mai lung cuvânt în limba turcă este compus din 70 de litere: „muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine”. Probabil că nici cei mai școliți dintre turci nu reușesc să îl pronunțe corect!
  1. Unul dintre obiceiurile turcești care se mai practică în multe regiuni ale țării este acela de a vărsa un pahar cu apă în urma celui care pleacă într-o călătorie. Se presupune că acea persoană va avea o călătorie lină precum apa și că se va întoarce cu bine.

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!