Pe vremuri, morile de apă din Covasna erau prețuite și întreținute cu o deosebită grijă de localnici. Pe toate cursurile de apă din ținut existau mori la care se măcina grâul. Din datele istorice adunate, se știe că erau peste 34 de mori de apă în Ținutul Covasnei, dar cele mai multe au fost învinse de tehnologia modernă.

Morile de apă din Covasna, obiective turistice

Făina măcinată pe piatră are gust mai bun și mai dulce!

În satul Cernat poate fi văzută azi la lucru una dintre morile de apă din Covasna care au rezistat timpului. Ea a fost recondiționată și macină în continuare grâul oamenilor din zonă. Iar localnicii spun că moara face făina mult mai gustoasă și mai bună decât orice altă făină cumpărată din comerț.

Pe vremuri, când nu exista curent electric, morile de apă erau esențiale pentru viața de zi cu zi a sătenilor. La moară veneau să își macine recolta, să facă făină proaspătă pentru pâine și pentru savurosul colac secuiesc, renumitul kurtos.

La Malomkert, moara de apă a fost salvată, repusă în funcțiune și este azi inima unui centru turistic rustic, unde poți gusta bunătățile secuiești și unde poți învăța să faci singur pâine dulce cu cartofi, după tradiția ungurească.

Mirosul proaspăt de pâine și atmosfera din căsuțele de lemn îți va aduce aminte cu siguranță de vacanțele la bunici, când primeai pâine caldă și cozonac dulce direct din vatra cuptorului.  

Și în satul Bățanii Mici există o moară de apă recondiționată, pe care localnicii o folosesc în continuare pentru făină. Conform inscripției de pe una dintre bârne, moara a fost construită în 1835, dar și azi face făina la fel de bună ca odinioară. La moara acționată de puterea apei, singurul mecanism automat este un clopoțel care sună atunci când buncărul nu mai are grâu de măcinat.

Pe lângă funcționalitatea ei, moara din Bățanii Mici a devenit și un obiectiv turistic, fiind un loc preferat pentru vizitatorii care ajung în zonă. Mai multe detalii despre morile de apă din Covasna poți afla de pe site-ul www.visitcovasna.com.

Unde mai poți vizita mori de apă funcționale în România

Morile de la Rudăria  

Banatul Montan este cu adevărat Țara morilor de apă în România. Pe cursul Rudăriei, apa care străbate Munții Almăjului în județul Caraș Severin, poți vizita 22 de mori care încă macină grâul localnicilor și care au fost recondiționate sub patronajul muzeului Astra din Sibiu.

În anul 1874, aici funcționau 51 de mori cu sisteme hidraulice simple, dar numărul lor s-a redus la jumătate. Oamenii încă le mai folosesc și vin la moară nu doar ca să macine grâul. Morile au rămas locuri de întâlnire, unde sătenii stau la taclale și dezbat tot felul de probleme din viața de zi cu zi. Iar de câțiva ani, au devenit o adevărată atracție turistică pentru vizitatorii care vor să urmărească morile de apă la lucru.

Morile de la Rudăria sunt presărate ca mărgelele pe malurile râului. Multe din ele sunt ascunse privirii și nu le găsești decât coborând malul abrupt al Rudăriei. Urmează potecile făcute de localnici și unde vezi un gard sau un acoperiș de șindrilă, acolo știi că găsești o moară. În zonă, vei găsi și un muzeu dedicat morăritului, unde mecanismul morilor vechi este explicat piesă cu piesă.

Moara de apă de la Rimetea

Este cea mai veche moară de făină din Munții Apuseni, în județul Alba, fiind construită în anul 1752. Ocazional, moara mai este folosită și azi. Dar este mult mai importantă pentru turismul local.

Aici a fost amenajat un muzeu cu toate instrumentele din moară, iar paletele de lemn continuă să se învârtă, arătându-le turiștilor cum se măcina pe vremuri cea mai gustoasă făină.