Plaje frumoase din Italia

Italia e superbă în orice anotimp. Ai atâtea de văzut, dar și de mâncat, încât n-ar fi rău să revii în țara care te îmbie cu pizza și tiramisu. Dar ”cizma” Europei nu stă rău nici când vine vorba despre litoral. Plajele din Italia sunt mirifice. Cu nisip fin, cu peisaje ce par desprinse din pânzele maeștrilor pictori…

Plaja Marasusa, Calabria

Se află în apropierea orașului Tropea și este considerată ”perla Calabriei” sau „coasta zeilor”. Apele sale liniștite, de un albastru intens, se încălzesc de la primele zile ale verii, iar golful protejat de coasta înaltă, cu clădirile aliniate pe malul din Tropea și vulcanul Stromboli care se poate vedea în depărtare, oferă priveliști uimitoare.

Cala di Volpe, Sardinia

Plajă din Sardinia, Italia
Plajă din Sardinia, Italia

Această plajă este renumită pentru culoarea minunată a apei, despre care localnicii spun că rivalizează cu apele Insulelor Bermude. Cala di Volpe sau golful vulpilor a devenit faimoasă și datorită faptului că au fost filmate aici câteva scene din celebrele filme cu James Bond. Singura bilă neagră e faptul că hotelurile și restaurantele din zonă au prețuri destul de piperate.

Baia delle Zagare, Puglia

Această plajă este un adevărat colț de rai la apele Adriaticii. Apele cristaline, nisipul fin și formele de relief care parcă îmbrățișează această plajă te pot convinge să rămâi ore bune pe un șezlong sau o un prosop cu o băutură rece și o carte bună, în ceea ce poate fi una dintre cele mai frumoase vacanțe de vară.

Plaja din Puglia, Italia
Plaja din Puglia, Italia

Plaje frumoase din Grecia

Grecia e una dintre destinațiile preferate de români pentru vacanțele de vară și pe bună dreptate: peisajele sunt superbe, iar prețurile accesibile. Grecia are un număr mare de insule, peste 1200, dintre care 227 sunt locuite.

Golden Beach, cea mai cunoscută plajă din Thassos

Golden Beach este o plajă de 5 kilometri, cu nisip fin într-o lagună înconjurată de munți. Numele grecesc al acestei plaje este Chrysi Ammudia, care se traduce drept ”plaja de aur”. Dacă te plictisești de bălăceală și de stat la soare, poți să alegi una dintre numeroasele taverne care se află pe faleză, iar cei mici se pot delecta la locul de joacă special amenajat pentru ei.

Plaja Tripiti, una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia

Tot în Thassos vei găsi o nestemată ascunsă, puțin frecventată de turiști: plaja Tripiti. Apa de aici are o culoare ireală, dar din păcate este destul de adâncă, motiv pentru care nu este recomandată familiilor cu copii mici, care vor să se bălăcească.

Alte plaje interesante din Thassos sunt Aliki, Metalia, Marble.

Plaja Lagomandra din Sithonia

Plajă din Sithonia
Plajă din Sithonia

Sithonia Plaja Lagomandra e situată la 15 km de stațiunea Nikiti și e formată din două bucăți de nisip, fiind înconjurată de zone de pini, unde te poți bucura de puțină umbră. Apa e limpede și liniștită, numai bună pentru cei care vor să-și petreacă timpul înotând.

Plaja Porto Katsiki din Lefkada

Lefkada are unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, iar Porto Kataisi este emblema insulei. Străjuită de stânci cu pereți verticali care se afundă în mare, oferă peisaje amețitoare… și la propriu, și la figurat. Alege această plajă dacă preferi gălăgia, deoarece este renumită și destul de aglomerată.

În Grecia cu mașina sau cu avionul?

Majoritatea românilor aleg să meargă în Grecia cu mașina, mai ales în Halkidiki sau Thassos, cu trecere prin Bulgaria. Costurile drumului sunt comparabil mai mici decât varianta călătoriei cu avionul, iar în 10-12 ore ai ajuns la destinație.

Un alt avabtaj, e faptul că poți lua cu tine foarte multe bagaje și poți face popasuri pe drum, pentru a vizita alte obiective turistice.

Dacă nu vrei să stai prea mult în mașină și nu te deranjează să scoți mai mulți bani din buzunar, poți alege să pleci ăn Grecia cu avionul. Majoritatea companiilor aeriene au zboruri de câteva ori pe săptămână, iar agențiile de turism oferă pachete turistice cu zbor charter.

E de preferat să mergi în Grecia cu avionul dacă aleși Creta, Zakynthos sau Corfu. Ajungi în câteva ore și te bucuri de toată vacanța, fără să te obosească un drum lung cu mașina.

Unde mergi cu rulota sau cortul la mare, în România

Dacă preferi să stai la cort sau ai rulotă, îți oferim câteva idei de locații la malul Mării Negre, în România, unde sunt zone pentru camping de pe litoral.

Camping în Năvodari

Găseşti camping-uri la plaja Holiday GPM, unde te poţi bucura şi de un spaţiu verde generos, de aproape 5 hectare cu ieşire la plajă. Campingul arată mai mult ca un mic orăşel pentru că aici vei găsi baruri şi magazine iar limita este de 270 de corturi, cu acces la loc de joacă pentru copii sau la maşina de spălat pentru cei ce depăşesc 3 zile de sejur.

O altă opţiune este Camping La Mal Pirivoli Năvodari, cu ieşire la Marea Neagră

Camping la mare, în Mamaia

Dacă preferi Mamaia, dar nu vrei să dai banii pe hotel sau pur și simplu preferi să stai cu cortul, ai rulotă sau vrei să închiriezi una, poți alege Camping S chiar la Mamaia Nord. Proprietatea dispune de restaurant, beachbar, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii şi spupermarket.

Cu cortul în Vama Veche

Pentru nostalgici și nu numai, opțiunea fruntașă este stațiunea Vama Veche.

Campingul de la Sandalandala nu acceptă rulote, însă condiţiile de acolo sunt excelente pentru corturi. Aici te poți bucura de workshopuri, concerte și tot felul de activități pentru a avea o vacanță plină.

Cu cortul la mare, pe litoralul românesc
Cu cortul la mare, pe litoralul românesc

Zone de campare în 2 Mai

Dacă în Vamă ți se pare că e gălăgie sau că stațiunea s-a cam schimbat în ultimii ani și vrei să retrăiești clipele de mai demult, poți alege stațiunea vecină: 2 Mai.

Campingul din stațiunea 2 Mai se află la doar câţiva metri de plajă. Dacă nu vii cu cortul, poţi alege o căsuţă de pe malul mării.

Citește și cum alegi cortul pentru camping.

Bagajul pentru concediul de vară: ce să iei cu tine la mare

Trei categorii de obiecte nu trebuie să îți lipsească din bagajul pentru mare: haine lejere, cosmetice și accesorii pentru plajă.

În privința hainelor, încearcă să alegi unele din materiale răcoroase, din fibre naturale, și neapărat să nu uiți de șepci și pălăriile de soare. Când vine vorba despre costumul de baie, ai grijă să pui unul de rezervă. Seara poate fi răcoare la malul mării, așa că o bluză de trening sau o geacă de vară trebuie să se regăsească în bagaj și nu uita nici de pelerina de ploaie sau umbrelă.

Cel mai bun sfat în ceea ce privește cosmeticele e să alegi recipientele mici, chiar dacă pleci sau nu cu avionul în vacanță. Pentru o săptămână sau două îți ajunge un gel de duș sau o pastă de dinți în ediție mini. Iar în ceea ce privește medicamentele, ține cont de faptul că există reguli stricte pentru medicamentele pe care le iei pe avion într-o țară străină.

Când vine vorba despre accesorii pentru plajă, nu uita de colac sau aripioare pentru înot, dacă ai copii, dar nici de prosoape, umbrelă de plajă (dacă mergi cu mașina și are loc în portbagaj), ochelarii de soare și un termos sau o geantă frigorifică pentru a păstra băuturile reci. Vezi aici lista completă pentru bagajul pentru la mare.

Citește și:

Fotografii: Hepta.ro

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!