Iulian Soca, ghid de turism, îți recomandă 7 destinații inedite din jurul Bucureștiului. Sunt locuri unde te poți bucura de natură fără să fie aglomerație. Mai poți vizita obiective turistice mai puțin cunoscute și poți admira împreună cu copiii dibăcia meșterilor populari.

Destinații inedite din jurul Bucureștiului: Snagovul mai puțin cunoscut

Snagovul pare să fie o destinație ultracunoscută. Totuși, mai există și locuri mai puțin explorate în zona Snagovului, stațiune de interes turistic local. ”Poți porni pe urmele vestitului voievod Vlad Țepeș la Mănăstirea Snagov unde vei admira și animăluțele crescute pe insulă. Apoi, poți petrece câteva momente în compania unui pasionat de natură, ghidul Colecției muzeale Snagov care îți va povesti pe nerăsuflate tainele vietăților colecționate din zona protejată. Alte obiective pe care le poți admira sunt impunătorul Palat Snagov, dar și alte vile construite recent. Apoi, poposește într-un loc minunat presărat cu grija pentru tradițiile românești: Grădina Vlahiia, un exemplu de bun gust și artă românească. Vei face cunoștință cu gastronomia locală și vei admira împrejurimile însoțiți chiar de proprietar. În plus, poți face o plimbare cu vaporașul sau cu caiacul pe lacul Snagov”, spune ghidul.

Vezi care sunt cele mai bune campinguri din Romania!

Destinații inedite din jurul Bucureștiului: Nordul ”sălbatic”

În acest traseu vei explora împrejurimile din nordul Bucureștilor și vei lua contact cu oamenii locului. Poți degusta cea mai bună pastramă la ceaun, direct la ferma din „Satul brâncovenesc”, în aer curat de pădure, acompaniat(ă) de muzică și voie bună. Vei ajunge la remarcabilul schit Bălteni așezat pe margine de lac, în preajma căruia se spune că a fost ucis vestitul Vlad Țepeș. Apoi te poți opri la Biserica Pissiota, un lăcaș de cult renascentist italian pictat de faimosul Costin Petrescu, cel care a realizat fresca Ateneului Român. După ce vei parcurge o scurtă distanță plină de peisaje pitorești, vei vizita Mănăstirea Țigănești și vei fi invitat să descoperi secretele din cadrul atelierului de croitorie al Patriarhiei.

Citește și: 4 destinații alternative pentru un sejur la mare lipsit de aglomerație

Destinații inedite din jurul Bucureștiului: Drumeție pe Valea Doftanei

Valea Doftanei este zona potrivită pentru cei care vor să se relaxeze în natură. Pe vale poți vedea râuri și lacuri, baraje și rezervații naurale, chei și poteci sigure pentru drumeții. Barajul Paltinu, principala sursă de alimentare cu apă a orașelor Câmpina și Ploiești (parțial) este impresionant: are formă de arc, o lungime de aproape 500 de metri și o inălțime de maxim 108 metri. Dincolo de baraj, vă așteaptă Lacul Paltinu, de o culoare deosebită amintind de Marea Egee. Pentru pescari, e o adevărată bogăție. Aici trăiesc nenumărați pești răpitori, mai ales știucă și biban. Explorează mai departe Valea Doftanei, cu cheile și peisajele sale frumoase – unde există și Rezervația Glodeasa. În Telega se află închisoarea Doftana. La ora actuală, închisoarea este o adevarată ruină, care pastrează încă mărturiile calvarului de altadată. Totodată, lacurile cu apă sărată te îmbie să faci o baie.

Destinații inedite din jurul Bucureștiului: Valea Prahovei mai puțin umblată

Alege un traseu montan ușor dar spectaculos, recomandat pentru familiile cu copii, care pornește din Sinaia. Vei merge pe drumul regilor României, trecând pe lângă Castelul Peleș și Pelișor și îndreptându-te către Poteca Regală, un drum plin de istorie din pădurile Bucegilor. Te vei sătura cu apa rece de la Izvorul Chingiru, unde se spune că făceau un mic popas și Carol I și Regina Maria.  Destinația finală? Poiana Stânei Regale, unde vei face cunoștință cu legenda locului și cu formele de relief stâncoase (Stâncile Franz Joseph) și de unde vei admira dintr-un punct de belvedere, lunga Vale a Prahovei și Munții Baiului. După cele aproximativ 2 ore parcurse cu tot cu pauze pe traseu (prima dintre ele fiind la M-rea Sinaia), după ce inspiri aerul montan curat de pădure și după un binemeritat picnic în Poiană, te vei întoarce și vei putea vizita Castelul Peleș sau Pelișor. Alte trasee montane mai puțin cunoscute în Valea Prahovei și ușor de parscurs sunt Azuga-Cabana Susai- Predeal, Canionul 7 Scări, Munții Baiului.

Dacă ajungeți în zonă, nu ratați Lacul Bolboci -Marea din Bucegi și Lacul Scropoasa, bijuteria ascunsă

Destinații inedite din jurul Bucureștiului: Drumul conacelor și Orașul Lalelor

Sigur ai trecut prin Pitești în călătoriile tale prin țară sau chiar ai vizitat câteva din multele obiectivele din zonă. Noi îți propunem o incursiune în vecinătatea orașului. Poți vizita frumosul conac al Goleștilor și un muzeu în aer liber al satului românesc, un centru de echitație, foișorul lui Tudor Vladimirescu. Vei cunoaște apoi, în mijlocul unui parc dendrologic, unul dintre cele mai consacrate locuri de suflet românesc, Vila Florica a Brătienilor. Mai poți descoperi un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1941-1977 și care te va zdruncina prin mărturiile povestite de muzeograf.

Citește și: Top 10 Obiective turistice în Brașov și împrejurimi pe care să le vizitezi

Destinații inedite din jurul Bucureștiului: Ploieștiul necunoscut

Orașul Ploiești nu este privit de mulți ca o destinație turistică, dar ai ce vedea în el. Menționăm câteva obiective interesante: Muzeul Casa de Târgoveț (amplasat într-o clădire din 1700 și amenajat de N. Iorga), Muzeul Petrolului (descoperi contribuția românilor în acest sector), Muzeul ceasului (vezi „gadgeturile” unor mari personalități), Casa Memorială I.L. Caragiale, Biserica Domnească unde s-a descoperit sabia domnitorului Matei Basarab și Biserica Sfânta Vineri pictată de Tăttărescu. Iubitorii de vinuri bune pot merge la o degustare în Crama Muzeu 1777 din Valea Călugărească.

Vezi ce parcuri nationale din Romania poti cutreiera in vacanta!

Parcul Național Comana

Destinații inedite din jurul Bucureștiului: Parcul Natural Comana

Iulian Soca, ghid de turism, contact@socatour.ro
Iulian Soca, ghid de turism, [email protected]

Parcul Natural Comana, situat la jumătatea drumului dintre Giurgiu și București reprezintă alegerea perfectă pentru o doză de relaxare, cultură și amuzament. În parcul natural găsim Balta Comana. Este a doua ca biodiversitate după Deltă. Găzduiește 141 de specii de păsări și 13 specii de pești. Mănăstirea Comana a fost ctitorita de Vlad Tepes în anul 1461, ca o mănăstire-cetate. Un alt loc inedit pe care îl poți vizita în zonă este Moara de hârtie. Atelier-muzeu, muzeu viu sau doar un loc cu poveşti, Moara de hârtie este un spațiu al cărților, în care am adunat mărturii ale unor vremuri trecute, echipamente de tipar şi legătorie, gravuri rare, tipărituri vechi. Cei mici vor vedea cum se fabrică hârtie și pot învăța un meșteșug uitat. Mai poți vizita Casa Memoriala Gellu Naum. Acest mare scriitor suprarealist al României s-a retras la Comana împreună cu soția sa Lyggia. Aici, pe “malul albastru”, scriitorul și-a compus o mare parte din operă.

Incearca si aceste locuri de vizitat langa Bucuresti! Nu uita ca si in Capitala sunt numeroase atractii turistice pe care nu trebuie sa le ratezi. Iata cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucuresti

Sursa foto: 123rf.com / Socatour