Cum soarele încă mai strălucește și ziua sunt temperaturi văratice, poți să faci o baie în Lacul Ursu. Totuși, trebuie să știi că temperatura apei din lac rămâne ridicată tot anul. Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm din Europa. El și-a primit numele datorită formei sale de piele întinsă de urs.

Ce este fenomenul de heliotermie

Apa Lacului Ursu este o adevarată sursă de sănătate. Fenomenul de heliotermie a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. Efectele terapeutice ale apei și nămolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esența tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

Apa și nămolul din Lacul Ursu au concentrații foarte ridicate de sare. De aceea, efectele asupra pielii sunt rapide, intense și de durată. Asistăm la binefaceri locale – mecanice, termice și chimice, dar mai ales efecte la distanță: detoxifierea profundă a țesuturilor și a organelor interne.

Citește și: Apa sărată vindecă rănile, nămolul te scapă de dureri! Ce afecțiuni ginecologice pot fi tratate la Sovata

Ce efecte are nămolul de la Lacul Ursu?

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa Hotels”Nămolul extras din Lacul Ursu este de tip sapropelic, cu conținut înalt de sare, substanțe minerale și organice (acizi humici, vitamine, biostimuline, compuși asemănători estrogenului). Este grăsos, onctuos, cu hidropexie și termopexie ridicate. Adică, reține cantități mari de apă și ca urmare menține și cedează căldura foarte lent – aceasta făcând posibilă o sudație intensă și o detoxifiere profundă la nivelul pielii, cât și la nivelul organelor implicate în detoxifiere – sistem limfatic, ficat, rinichi, colon, plămâni. Pielea devine intens hidratată, catifelată, luminoasă, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare, efectul emolient al carbonatului de calciu și efectul bacteriostatic al sării”, explică dr. balneolog Suzana Pretorian.

După cum am văzut, apa sărată vindecă multe boli. Află care sunt, în general, beneficiile băilor cu apă sărată!

Pentru pasionații de munte, vezi tot ce trebuie să știi despe stațiunea Durău și despre stațiunea Straja!

Sursa foto: 123rf.com