Descoperă noi muzee la țară în România! Sunt muzee care oferă publicului o bogăție variată de obiecte populare, de la unelte agricole la unelte gospodărești, costume tradiționale, piese valoroase realizate de meșteri populari, sculpturi în lemn, icoane vechi, țesături și cusături prețioase adunate din casele bunicilor.

Alături de muzeele deja consacrate dedicate ouălor încondeiate sau lingurilor de lemn, pe care le poți vizita în Bucovina, descoperă noi muzee la sat răspândite pe tot cuprinsul țării.

Muzeul de Artă și Tehnică Populară „Vânătorii Mici”

Discoteca din satul Vânătorii Mici, din județul Giurgiu, s-a transformat în muzeu din anul 2010, prin inițiativa extraordinară a profesoarei Rozalia Iorga.

Elevii dânsei și localnicii au donat muzeului diverse unelte țărănești, piese de îmbrăcăminte, între care se distinge o valoroasă ie cusută cu mătase naturală roz, sau țesături cu specific oltenesc cum ar fi un covor din secolul al XIX-lea, salvat din gunoi, după cum putem afla de pe site-ul www.muzeedelasat.ro

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești

Conacul Golesti

Amplasat într-o zonă pitorească, în apropierea orașului Pitești, înconjurat de livezi și vii și multe flori, muzeul deschis pe domeniul conacului Golești oferă vizitatorilor ocazia să descopere viața boierilor de altădată și viața țăranilor care se ocupau în aceste locuri cu viticultura și pomicultura.

Muzeul a fost înființat în 1939 prin Decret Regal de către Regele Carol al II-lea, dar Conacul Golești datează din 1640. Aici a fost arestat Tudor Vladimirescu în 1821 și tot aici istoria păstrează evenimente importante din viața de odinioară a conacului.  

Chiar dacă este un muzeu vechi dedicat vieții de la țară, el s-a reinventat și atrage publicul tânăr, mai ales copiii la atelierele meșteșugărești pe care le organizează periodic.  

Casa Atelier Gravor Gabriel Popescu

Descoperă una dintre cele mai frumoase case de lemn din România și povestea unui artist gravor care a impresionat simezele din Paris. Gabriel Popescu (1866 – 1937) s-a născut în județul Dâmbovița, în comuna Vulcana Pandele, unde se află astăzi casa atelier, ridicată după planurile artistului între anii 1902 și 1905.

Fiu de preot, înzestrat cu un talent deosebit la desen, Gabriel Popescu a beneficiat de o bursă de studii la Paris, unde va rămâne să lucreze timp de șase ani, perfecționându-și tethnica desenului și a gravurii.

peisaj – studiu

Întors în țară, el a a devenit cel dintâi gravor român cu studii în domeniu, fondator și titular al catedrei de gravură a Școlii Naționale de Arte Frumoase din București. Datorită calităților sale excepționale, a primit mai multe distincții și medalii la diferite expoziții, a fost prețuit și încurajat de însuși Majestatea Sa, regele Carol I al României. Artistul gravor din Dâmbovița a stăpânit toate tehnicile gravurii (acvaforte, dăltița, ac sec, acvatina), dar a excelat și în alte domenii, realizând timbre, medalii și plachete. 

Noi muzee la țară: Casa Muzeu Bilca

Scriitorul și folcloristul George Muntean, împreună cu soția sa Adela Popescu, au lăsat posterității una dintre cele mai frumoase colecții de artă populară din Moldova. Casa Muzeu Bilca se află în comuna Bilca din județul Suceava, este construită după arhitectura specifică zonei Rădăuților și a aparținut părinților scriitorului.

Interiorul casei muzeu este amenajat cu sute de piese tradiționale deosebit de valoroase: mobilier țărănesc sculptat în lemn, țesături și icoane vechi, covoare, velințe și ștergare specific moldovenești, o mare parte colecționate de George Muntean.

Muzeul Răzeșilor Găzari

Dacă vrei să descoperi o meserie necunoscută generațiilor mai tinere și un muzeu surprinzător, caută Muzeul Răzeșilor Găzari. Găzduit într-o clădire modernă, cu o arhitectură de inspirație nordică, muzeul ne oferă o bucată de istorie din vremea găzarilor de altă dată. Este unul dintre cele mai noi muzee la țară din Moldova și te introduce într-un peisaj cu totul inedit din viața noastră rurală.

Muzeul se află în satul Prăjești din Bacău și a fost înființat în 2015 la inițiativa prof. Univ. Constantin Părăscan care a donat terenul fundației culturale ”Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”.

În curtea muzeului se găsește o instalație interesantă de exploatare a gazului din veacurile trecute, iar la interior vei descoperi o colecție impresionantă de obiecte tradiționale, unelte de tot felul, mobilier sătesc, podoabe, țesături și instrumente care au aparținut cândva meșterilor din zonă.

Vezi şi Muzeul Louvre din Paris – curiozități despre cel mai vizitat muzeu din lume!

Citeşte şi despre Palatul Luxembourg și grădinile sale!

Vezi şi Castelul Hohenzollern – Germania – un loc de poveste, încărcat de istorie!