Femeile din Maramureș țin și azi una dintre cele mai frumoase tradiții de Bobotează și pregătesc o cruce specială acasă.

Când părintele anunță că vine cu botezul pe la toate casele, gospodinele împodobesc o cruce frumoasă din lemn pe care o pun într-un buchet cu spice de grâu, cu busuioc sfințit și flori nemuritoare. Ba se adaugă și ramuri de la pomii fructiferi din curte sau crenguțe de salcie ținute la icoane.

Cu această cruce împodobită și cu o lumânare aprinsă se așteaptă vizita preotului care sfințește întreaga gospodărie, fiecare suflet și fiecare loc, inclusiv grajdurile și animalele din bătătură.

Fetele de măritat fură un fir de busuioc

Părintele intră în casă cântând ”În Iordan botezându-te, Tu, Doamne” și stropește cu agheazmă întreaga locuință și mai ales pe toți cei care viețuiesc în ea. În casele unde sunt fete mari de măritat, acestea fie cer un fir de busuioc de la părinte, fie încearcă să fure un fir sfințit, fără să le vadă nimeni. Apoi îl ascund în sân să le poarte noroc tot anul.

Toată ziua în Ajunul Bobotezei, fetele care vor să își afle ursitul, trebuie să țină post, să nu mănânce nimic de dulce. Iar seara, ele pun busuiocul sfințit sub pernă și se roagă să vadă în vis cu ce bărbați se vor căsători.

Dar, în Maramureș, tinerele mai au un obicei legate de norocul lor în dragoste. Ele pregătesc un buchet din crenguțe și ramuri verzi pe care îl pun sub pragul casei, înainte să intre preotul în casă. După ce pleacă tot alaiul care însoțește preotul, buchetul se pune în spatele unei oglinzi și se spune ”câți au trecut pragul după preot, atâția pețitori să aibă fata!”

Tradiții de Bobotează. Ritualuri de prosperitate pentru anul nou

Când vine preotul cu botezul Domnului, el este însoțit de un mic alai de copii care cântă Chiraleisa (Chiralexa), o urare de bogăție, sănătate și mândrie pentru gospodari:

Chiraleisa, Doamne!

Grâu de primavară

Și-n pod și-n cămară

Ș-n tindă și-afară.

Câți cărbuni în vatră

Atâția pețitori la fată.

Câte pene pe cocoș

Atația coconi frumoși.

Câte paie pe coteț,

Atâția boi și cai s-aveți.”

Tot timpul cât preotul stă în casă și sfințește locurile, gospodina casei ține o lumânare aprinsă împreună cu crucea ei frumos împodobită. La plecarea preotului, ea pregătește o strachină cu boabe de grâu sau cu orez și stinge lumânarea cu susul în jos în această strachină.

Dacă se prind multe boabe de grâu de ceara fierbinte, atunci gospodarii știu că vor avea un an mănos, cu grâne bune, cu bucate alese, cu prosperitate și cu sănătate. Ba chiar se spune că atâtea care de grâu vor aduna de la câmp, câte boabe se lipsesc de lumânare!