Suntem în Postul Crăciunului care ține din data de 15 noiembrie până în seara zilei de 24 decembrie. A doua zi, pe data de 25 decembrie sărbătorim cu toții Crăciunul și Nașterea Domnului, iar românii pregătesc mese bogate în familie. Dar până atunci, este bine să ținem post, să ne rugăm în fiecare zi și să îndreptăm un gând bun pentru toți cei dragi care au nevoie de sprijin și îndrumare.

În fiecare dimineață, în zilele de post, este bine să luăm anafură și agheasmă mică. Anafura este binecuvântată la biserică și se face din prescurile tăiate în cubulețe mici care se împart credincioșilor după slujbă. Agheasma mică este apa sfințită în biserică în timpul unor slujbe speciale ținute de preoți la anumite sărbători.

Anafură și agheasmă, hrană pentru spirit

Anafura și agheasma reprezintă pâinea și apa binecuvântată a oricărui creștin care ține post. Cele două ne ajută să trecem cu bine de perioada postului în care râvnim la alimente mai sățioase, de dulce. Dar, mai mult decât atât, anafura și agheasma ne curăță trupul și se spune că ne ajută să ne vindecăm și să ne întremăm după boli și dureri.

Cine obișnuiește să le ia pe cele două în fiecare dimineață din perioada postului, înainte de a pune orice altceva în gură, se curăță de multe rele și necazuri. Dar rolul lor binecuvântat este cu atât mai puternic cu cât le însoțim de rugăciuni și gânduri curate.

Un om care postește doar cu fapta, dar nu și cu gândul, un om care nu se roagă din inimă și care nu pune frâu gândurilor și sentimentelor necurate nu va avea niciun spor, oricâtă agheasmă ar bea.

Cum se iau anafura și agheasma

Așa cum ne învață părinții duhovnici, agheasma mică se ia dimineața devreme în fiecare zi de post, atât în postul Crăciunului, cât și în toate celelalte zi de post de peste an. Imediat după agheasmă se ia anafura, bucățica de prescură binecuvântată. Apoi se rostește în gând o rugăciune către Domnul Iisus Hristos sau către Maica Domnului.

În unele zone din țară, tradiția sau preoții spun că este bine să iei mai întâi anafura și apoi agheasma mică. Dar, indiferent de ordinea în care le iei, amândouă sunt o binecuvântare pentru trup și suflet și trebuie să le cinstești ca atare pentru că peste ele s-a coborât Duhul Sfânt.

Ce faci dacă a mucegăit anafura

anafura binecuvântată la biserică
anafura binecuvântată la biserică

Credincioșii care țin rânduiala postului au mare grijă să ia acasă din timp o cantitate mai mare de anafură să le ajungă în Postul Crăciunului. Uneori, însă, anafura se strică sau mucegăiește, de aceea este bine să o păstrăm în cele mai curate condiții, să avem grijă ca aceasta să nu se strice.

Este bine să fie ținută învelită în hârtie absorbantă, într-o caserolă într-un spațiu rece sau chiar la frigider.

Dacă, totuși, se strică, anafura nu se aruncă precum un gunoi de rând. Ea se arde cu tămâie în foc sau se îngroapă în pământ pe lângă plante și pomi roditori.

Agheasma trebuie și ea păstrată în condiții stricte de igienă, în sticle sterilizate în prealabil prin fierbere și apoi depozitată la frigider. Agheasma nu se strică niciodată, dar dacă o pui în sticle care nu au fost igienizate, își va schimba gustul.