Dacă ai îmbrăcat vreo bluză pe dos, nu este nicio tragedie! Din contră. Se pare că îți poartă noroc și vei primi foarte curând un cadou. Așa spun vechile superstiții despre haine răspândite pe la noi și prin alte regiuni din Europa.

Iar femeile trebuie să mai știe că, dacă au îmbrăcat din greșeală, fusta cu spatele în față vor avea norocul să capete una nouă. Sunt o mulțime de superstiții despre haine în tradițiile și culturile lumii, dar unele dintre ele garantează și un strop de noroc!

Îmbracă fusta sau rochia peste cap, nu de la picioare

Mai toate domnișoarele de condiție bună erau învățate în secolele trecute să îmbrace fustele și rochiile peste cap. În niciun caz nu se admitea să îmbraci vreo fustă de la picioare în sus.

Se credea că fetele nu mai aveau nicio șansă să se mărite, dacă își făceau un obicei să îmbrace rochiile și fustele de la picioare în sus. Iar cele care abia se măritau putea să se aștepte ca soții lor să le înșele.

Poate că superstiția aceasta avea ea un strop de adevăr. Cert este că fustele și rochiile delicate din dantelă sau mătase se murdăreau imediat dacă le îmbrăcai de la picioare. Era mult mai convenabil să le îmbraci peste cap, să nu le murdărești sau să nu le agăți de ceva.

Cineva se gândește la tine dacă se agață un ciuline de fusta ta

În vechile tradiții populare se spunea că, dacă se agăța vreun ciuline de poalele fustei sau ale rochiei, sigur se gândea la tine un bărbat care te dorea. Iar dacă fusta rămânea agățată în mărăcini și se rupea, nu era vreo năpastă. Din contră! Trăgeai fusta cu grijă din mărăcini, te învârteai de trei ori pe loc și îți puneai o dorință. Iar dorința se împlinea în mod cert.

Numără nasturii în fiecare zi… spun superstițiile despre haine

Indiferent ce haine porți, tot se nimerește sa ai vreun nasture, doi. Numără nasturii sau butonii de la haine și află dacă ai noroc. Dacă ai un număr impar de nasturi, în ziua respectivă vei fi norocoasă. Dacă ai un număr par, nu se întâmplă nimic extraordinar.

Poartă haine cu buline!

Pentru mulți tineri din ziua de azi bulinele reprezintă un model demodat, de pe vremea bunicilor. Dar se spune despre buline că aduc noroc! Așadar, mai poartă și buline din când în când, pentru că ele vor atrage banii în contul tău din bancă.  

foto: Pexels