Postul Crăciunului, sau Postul Nașterii Domnului, este perioada în care credincioșii renunță la consumul alimentelor de origine animală, dar și lactate sau ouă. Însă, până în Ajungul Crăciunului sunt mai multe zile cu dezlegare la pește, ocazie cu care se pot servi preparate culinare din pește.

Când începe Postul Crăciunului

În fiecare an, Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile. Postul Crăciunului în 2023 începe pe data de 14 noiembrie și se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă dacă această dată cade într-o zi de miercuri sau vineri, atunci se lasă sec cu o zi înainte.

Postul Crăciunului amintește credincioșilor de Postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

În Timpul Postului Crăciunului, în zilele de miercuri și vineri nu se mănâncă untdelemn, nu se bea vin. De asemenea, în zilele de miercuri și vineri se postește până la orele 15:00 – 16:00, când se mănâncă doar hrană uscată sau legume fierte.

În cazul în care este o sărbătoare în calendarul ortodox, se dezleagă la untdelemn și vin pentru a se consuma o dată pe zi.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în zilele de sâmbătă și duminică, în perioada cuprinsă între 21 decembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, și 20 decembrie, Pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, să fie dezglegare la pește.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului sunt următoarele:

  • 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică);
  • 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Valcii);
  • 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie);
  • 27 si 28 noiembrie (sâmbătă și duminică);
  • 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei);
  • 4 decembrie (Sfânta Varvara);
  • 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit):
  • 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae);
  • 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia);
  • 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria);
  • 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon);
  • 11 si 12 decembrie (sâmbată și duminică);
  • 13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei);
  • 18 si 19 decembrie (sâmbată și duminică).

Sursă info: crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului

În ultima zi înainte de Post, gospodinele trebuie să spele bine toate vasele și tacâmurile cu care s-a mâncat mâncare dulce, deoarece timp de 40 de zile nu se vor mai consuma mâncăruri dulci și nici nu se va mai găti carne ori alimente interzise în Post.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului era momentul în care toatel resturile de mâncare rămase de la masă se strângeau în fața de masă, iar a doua zi trebuiau aruncate spre răsărit și se spuneau următoarele cuvinte:  “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

După Lăsatul Secului, unul dintre obiceiurile din Postul Crăciunului era ca toate oalele să fie puse cu gura în jos. În felul acesta, gospodăria, dar și cei care trăiesc acolo, vor fi feriți de orice pagubă sau boală.

Se spunea că, dacă vremea în Postul Crăciunului este frumoasă, atunci primăvara viitoare va fi una ploiasă.

În seara de Lăsatul Secului este bine să se strângă toată familia la masă, rude, prieteni și să se consume alimente precum: friptură, ciorbă, plăcinte și să se bea vin.

În perioada Postului Crăciunului se organizează, în diferite zone din țară, multe șezătoare. Locuri unde oamenii din sat se strâng pentru a sta la povești și pentru a munci împreună.

În unele zone ale țării, în seara de Lăsatul Secului, fetele care urmau să se mărite erau îndemnate să gătească plăcintă cu brânză dulce și stafide pe care să le-o oferă viitoarelor soacre, pentru a avea o relație bună cu ele tot anul.

În zilele de Post, credincioșii puneau usturoi sau ungeau ferestrele și ușile cu usturoi, pentru a alunga spiritele rele.

Una dintre tradițiile Postului de Crăciun este să se gătească o găină. Dacă pieptul găinii este gras, atunci se spune că va fi o iarnă grea. Dacă pipetul găinii este slab, subțire, atunci urmează o iarnă ușoară, iar vara anului viitor va fi roditoare.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu în perioada Postului Crăciunului, atunci anul care vine va fi unui bun și roditor.

În Postul Crăciunului NU se fac nunți, botezuri sau cumetrii.

În Postul Crăciunului nu este recomandat să se consume băuturi alcoolice.

În unele zone ale țării, în ultima zi de Post, nu se mănâncă până la ora 15:00.

Rugăciune în Postul Crăciunului

Ție, Doamne, Celui Ce ești Unul bun și Care nu ții minte răul, Îți mărturisesc păcatele mele. La tine cad strigând eu, nevrednicul: greșit-am, Doamne, greșit-am și nu sunt vrednic să caut spre înălțimea cerului din pricina mulțimii nedreptăților mele.

Dar, Doamne al meu, dăruiește-mi lacrimi de pocăință, Cel Ce ești Unul Bun și Milostiv, ca prin acestea rugându-mă Ție, să mă curățesc mai înainte de sfârșitul meu de tot păcatul.

Căci prin înfricoșătoare și groaznice locuri am a trece odată ce mă voi despărți de trup, și mulțime de demoni întunecați și lipsiți de omenie mă vor întâmpina atunci, și nimeni nu mă va însoți ca să-mi vină întru ajutor sau să mă izbăvească.

Pentru aceea cad înaintea bunătății Tale, să nu mă dai celor ce mă batjocoresc, nici să se laude cu mine vrăjmașii mei, Bunule Doamne, nici să zică: în mâinile noastre ai venit și nouă ne-ai fost dat.

Nu, Doamne, nu uita mărinimiile Tale și nu-mi răsplăti mie după fărădelegile mele, nici nu Îți întoarce fața Ta de la mine. Ci Tu, Doamne, mustră-mă, însă cu milă și îndurare, ca să nu se bucure de mine vrăjmașul meu. Ci stinge înfricoșarea lui care o îndreaptă asupra mea și toate lucrurile lui le zădărnicește.

Și dă-mi cale neîmpiedicată către Tine, Bunule Doamne, pentru că și de am păcătuit, n-am alergat la alt tămăduitor și n-am întins mâinile mele către Dumnezeu străin. Nu lepăda, dar, rugăciunea mea, ci auzi-mă întru bunătatea Ta și întărește inima mea întru frica Ta.

Și să fie harul Tău asupra mea, Doamne, Lumină mai presus decât toată lumina, Bucurie mai presus decât toată bucuria, Odihnă mai presus decât toată odihna, Viața cea adevărată și mântuirea, care rămâi în vecii vecilor. Amin.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Rețete cu piept de pui rapide