Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, timp în care credincioșii nu consumă alimente de origine animală, dar nici lactate sau produse care conțin lapte, și nici ouă. Înainte de începerea Postului este Lăsatul Secului. Vezi când este Lăsata Secului, dar și ce tradiții se respectă în această zi.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

Lăsatul Secului, sau Lăsata Secului, va avea loc în seara de 14 noiembrie 2023, și pică într-o zi de marți. În cazul în care ziua de Lăsatul Secului pica într-o zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec cu o zi înainte.

Lăsata Secului este și sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai pot consuma alimente dulci, înainte de începerea postului.

În prima săptămână de post, până pe data de 21 noiembrie, până la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână de post, sunt zilele de postire mai dure. În zilele de sâmbătă și duminică din aceste săptămâni nu mai sunt dezlegări la pește, ci doar dezlegare la ulei și vin.

Ziua de 24 decembrie, numită și Ajunul Crăciunului, este ziua cu post aspru deoarece nu se consumă alimente până în ora 15:00.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsata Secului este faptul că, după masă, se strâng toate resturile de mâncare într-o față de masa, iar a doua zi se aruncă, spre răsărit, rostindu-se cuvintele: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Potrivit tradiției, prin acest obicei, vrăbiile nu vor strica ogoarele.

De Lăsatul Secului, se obișnuiește să se strângă întreaga familie la masa, iar de mâncare să se servească plăcinte făcute din fructi ori legume de toamnă.

Descoperă cele mai bune rețete de merdenele

De asemenea, tradiția de Lăsatul Secului este de a merge finii la nași cu plocon. Aceștia strâng într-un cos mai multe alimente, printre care carne, un colac făcut din pâine, o sticlă de vin, și merg la nași pentru a-și cere iertare de la ei, dacă le-au greșit cu ceva de-a lungul anilor.

Vasele spălate după Lăsatul Secului trebuie puse cu gura în jos. Se spune că așa, gospodăria este ferită de spiritele rele.

Tot de Lăsata Secului, tradiția spune că vasele în care s-au pregătit până acum preparate dulci se pun de-o parte, deoarece nu se mai folosesc până nu se termină Postul Crăciunului.

În anumite zone ale țării, de Lăsatul Secului se fac focuri purificatoare. Se aprind focuri mari, pe dealuri, cu scopul de a alunga spiritele rele.

Tradiția spune că, de Lăsatul Secului este bine să se consume struguri și stafide, deoarece acestea aduc spor și noroc în toate.

Tot pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja gospodăria, de Lăsata Secului se ung ferestrele și ușile cu usturoi.

De Lăsata Secului se gătește carne de pui. Se spune că acest tip de carne gătit prevestește cum va fi iarna. Dacă găina gătită are un pipet gras, atunci va fi o iarnă grea. În caz contrar, dacă pieptul este mic, iarna va fi mai blândă.

În ziua de sărbătoare, se pregătesc turte din mălai și se oferă de pomană persoanelor nevoiașe. Se dau de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

Pe vremuri, tradiția respectată de nurori era aceea de a le oferi soacrelor plăcintă cu brânză și stafide făcută de ele. Se spunea că astfel relația dintre ele va fi una bună pe toată durata anului.

Când sunt zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

În Postul Crăciunului, pe perioada celor 40 de zile, sunt mai multe zile de dezlegare la pește, și anume:

  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
  • 25 noiembrie;
  • 26 noiembrie;
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • 3 decembrie ;
  • 4 decembrie;
  • 5 decembrie;
  • 6 decembrie – Sfântul Nicolae;
  • Joi, 7 decembrie;
  • 9 decembrie;
  • 10 decembrie;
  • 12 decembrie;
  • 16 decembrie;
  • 17 decembrie;
  • 18 decembrie.

Rugăciune care se citește în fiecare Post din timpul anului

“Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Care este diferenţa dintre meniul a la carte şi meniul zilei, table d’hôte

Sursă foto: 123rf.com