Sărbătoarea Moșii de toamnă este cunoscută drept ziua în care sunt amințiti cei dragi, care nu mai sunt printre noi. Se fac slujbe în biserică și se împart ofrande pentru sufletele celor care au trecut în neființă. Află ce obiceiuri se respectă de Moșii de toamnă 2023.

Când sunt Moșii de toamnă 2023

Biserica Ortodoxă pomenește morții în prima sâmbătă din luna noiembrie. Astfel, pe data de 4 noiembrie 2023 sunt Moșii de Toamnă. În această zi sfântă, credincioșii merg la biserică, participă la Sfânta Liturgie, acolo unde sunt amințiti cei dragi care nu mai sunt printre noi, iar apoi se dau de pomană bucate pregătite în casă.

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este sărbătoarea care face parte din lista celor patru mari sărbători dedicate pomenirii sufletelor celor trecuți în neființă. Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei adormiți în zilele de Moșii de iarnă, Moșii de primăvară, Moșii de vară și Moșii de toamnă.

Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților

Moșii de Toamnă este sărbătoarea cunoscută în popor și drept Sâmbăta Morților. Ziua în care sunt pomeniți cei ce au trecut la cele sfinte. Potrivit tradiției, în această zi, creștinii merg la biserică, acolo unde înmânează preotului o listă cu numele celor decedați, pentru a le fi rostit numele în timpul Sfintei Liturghii.

În Sâmbăta Morților, pentru a merge la biserică, gospodinele pregătesc o serie de preparate culinare proaspete pe care mai apoi le împart persoanelor nevoiașe.

De Moșii de toamnă se dau de pomană pachete alimentare care conțin fructe, alimente dulci, dar și sărate. Se împart colaci făcuți din aluat, dar și vin, colivă sau suc.

Descoperă și: Rețete de merdenele

În ziua de Moși se săvârșește Sfânta Liturghie

„La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morti si le asază sub Sfantul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc”.

Sursă info: crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

De Moșii de toamnă, creștinii respectă o serie de obiceiuri și ritualuri menite să le ofere liniște sufletească. Toate lucrurile care se vor duce la biserică în ziua sărbătorii, se pregătesc de seara sau din ajun.

În Sâmbăta Morților, potrivit rânduielilor bisericești, se oficiază Sfânta Liturghie, apoi slujba Parastasului pentru cei decedați. Se aprind lumânări, cel puțin două pentru a încălzi sufletele celor decedați.

În această zi se împart pachete cu mâncare gătită și colivă persoanelor nevoiașe.

O veche superstiție spune că în perioada Moșilor de toamnă nu este bine să circuli noaptea pe străzi, deoarece sufletele morților colindă în toiul nopții. Sufletele celor trecuți în neființă se întorc în morminte în noaptea în care este celebrată sărbătoarea și merg spre cerurui.

În Sâmbăta Morților, una dintre tradițiile păstrate este aceea de a le cere iertare celor cărora le-ai greșit, pentru a fi cu sufletul împăcat.

În unele zone ale țării, în coliva făcută pentru Moși de Tomană se pune și un bănuț. Ulterior, coliva se împarte celui mai sărman locuitor al satului, pentru a-i aduce noroc atât celui care a împărțit, cât și celui care a primit.

În Banat, Maramureș sau Transilvania, sărbătoarea de Moșii de toamnă mai poartă denumirea și de Luminația sau Ziua Morților. În această zi mare, credincioșii merg la mormintele celor dragi și se împodobesc cu coronițe de brad, crizanteme și lumânări.

Ce NU e bine să faci de Moșii de toamnă 2023

Pentru că este zi de sărbătoare, în Sâmbăta Morților nu este indicat să faci treburi în gospodărie. Nu se splală haine, nu se mătura gospodăria și nici nu se aruncă gunoiul. În caz contrar, se spune că praful se va ridica în ochii decedatului, iar gunoiul poate ajunge în mâncarea lui în lumea de dincolo.

Nu se cer, dar nici nu se dau bani împrumut în această zi.

Nu se fac vizite în casele oamenilor. Se merge doar pentru a da mâncare de pomană.

Se spune că nu este bine să treci, în Sâmbăta Morților, pe la o răscruce de drumuri izolată. Pe acolo trec duhuri rele care pot purta ghinion.

Nu este bine să părăsești biserica înainte de a se termina slujba de Sfânta Liturghie.

De Moșii de toamnă nu se împart haine sau obiecte care au aparținut persoanei decedate.

Rugăciune de Moșii de toamnă

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Citește și: Ce tipuri de mic dejun poți întâlni la un hotel

Sursă foto: 123rf.com