E unul dintre cei mai cunoscuți călugări și întemeietorul vieții monahale ortodoxe. Pe când avea 20 de ani, i-au murit părinții, iar el a urmat calea Evangheliei. A împărțit toată averea către săraci și s-a dedicat singurătății. Datorită simplității traiului său, Cuviosul Antonie cel Mare este considerat „părintele călugărilor”.

Împlinește dorințele

Urmând pașii credinței și condus de vorbele marelui prooroc Ilie Tesviteanul, „când sunt slab, atunci sunt puternic“, Antonie cel Mare a devenit model de smerenie în fața lui Dumnezeu. A petrecut nopți în șir, fără somn, numai în rugăciune. Mânca o singură dată pe zi sau chiar mai rar, numai după asfințit, câte un colț de pâine, cu un strop de sare și niște apă.

Când îl răpunea osteneala, dormea pe o rogojină. Cu toate astea, a viețuit mai bine de un veac, 105 ani mai exact, lăsând în urmă o mulțime de ucenici și mii de călugări care i-au urmat exemplul desăvârșit. Chiar și după trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Antonie a continuat să ajute credincioșii în lupta cu răul. Mii de creștini trec azi pragul mânăstirii de la poalele munților Al-Qalzam, ce poartă numele Cuviosului. În cea mai veche mânăstire, se săvârșesc slujbe și rugăciuni fără întrerupere.

Marțea e ziua lui și ajută

În popor, a rămas împământenită tradiția sărbătorii Cuviosului Antonie cel Mare. Se ține pentru protecția împotriva duhurilor rele, a farmecelor, bolilor, loviturilor și arsurilor. Și asta pentru că Dumnezeu l-a împuternicit cu cu harul de a înfrunta diavolul și de a face minuni.

La biserica „Curtea Veche”, din București, cel mai vechi lăcaș de cult din Capitală, se află icoana făcătoare de minuni a Cuviosului, singurul obiect rămas intact în urma incendiului devastator din 1847, de la Biserica Pușcăriei. În ruine, a fost găsită icoana și a fost adusă la Curtea Veche. Oamenii i se roagă sfântului, convinși că le împlinește dorințe dintre cele mai aprige.

În acest loc își găsesc alinarea săracii, oamenii cu probleme financiare, datornicii, păgubiții. În fiecare zi de marți, credinicoșii merg să se roage, să dea acatiste și pomelnice. Ritualul novenelor, adică rugăciunile ținute vreme de nouă marți consecutiv, are efecte miraculoase și are puterea de a împlini și cele mai ascunse dorințe. Aduce sănătate, îndepărtează farmecele, dă spor în casă și liniște sufletească.

Citește și: Sfântul Antonie cel Mare ne vindecă și ne protejează

Citește și: Ce semnifică numele Anton! Ce români se sărbătoresc pe 17 ianuarie