“Mai e rai” zice o vorbă veche. Şi nu degeaba, căci acum florile înveselesc fiecare colţișor de natură. În plus, este o lună în care sărbătorile creștine sunt celebrate cu mult fast iar obiceiurile sunt respectate ca atare. Ritualurile dedicate renașterii naturii sunt menite să ne protejeze de rele, să ne mențină sănătoși, să ne ocrotească recoltele și casele.

În prima zi de Florar se serbează Armindenii

Puţini mai sunt aceia care ştiu că în prima zi de Florar se serbează Armindenii. E un ritual străvechi, pentru protejarea recoltelor, viilor, livezilor şi animalelor. Pe vremuri i se mai spunea “ziua pelinului” sau “a beţivilor”. Ca să ai parte de sănătate, de noroc şi de belşug, spală-te pe faţă, dis-de-dimineaţă, cu rouă, ieşi să petreci la iarbă verde şi bea vin pelin.

Armindenii sunt ramuri verzi, atârnate la uşi şi la porţi, menite să aducă noroc şi bunăstare, să apere casa de forţele răului. În această zi, nu se înjugă boii. Iar dacă nu se respectă tradiţia, se spune că animalele şi stăpânii lor se îmbolnăvesc. Același rol protector îl are și Iurea, pe 6 mai. E o zi în care casele se împodobesc cu ramuri înfrunzite de nuc sau de stejar, pentru a fi feriţi de boală, de blesteme, de cumpene grele.

Gherman înseninează cerul. Se sărbătorește pe 12 mai

Pentru a feri recoltele de răzbunarea cerului, de furtuni şi de grindină, pentru a proteja animalele de pe lângă casă, străbunii ţineau cu sfinţenie sărbătoarea Sfântului Gherman, pe 12 mai. Se spune despre Gherman că ar fi patronul vietăţilor, numit şi Harmanul viermilor. El alungă norii şi împrăştie ploile. Ca să nu se supere, nu se munceşte la camp de ziua lui, nu se coase, nu se spală şi, foarte important, nu ai voie să te piepteni.

Constandinu Puilor, pe 21 mai

Zburătoarele nu vor invada lanurile şi viile dacă oamenii îl serbează cum se cuvine pe Constandinu Puilor sau Constantin Graur, pe 21 mai. Se spune că celor ce muncesc în această zi, le ard bucatele pe câmp şi au parte de pagube mari. Tot cu mare cinste şi fără muncă trebuie celebrat şi Ioan Fierbe-Piatra, pe 25 mai. Altminteri, se zice că urmează cumpene grele în viaţă, vijelii dezlănţuite şi grindină, multă durere şi boli.

Citește și: Flori rezistente la soare și pline de culoare! Ce poți cultiva în grădina în luna mai

Citește și: Ce se face de Constantin și Elena? Sfinții Împărați trebuie respectați