„Câte bordeie, atâtea obiceie”, spune proverbul. Bunele maniere diferă de la o cultură la alta, iar încălcarea regulilor te poate pune în situaţii dificile. Când vrei să pleci în străinătate, caută informaţii despre atracţiile turistice, dar şi despre obiceiurile localnicilor.

Poftiţi la masă!

Nu lăsa mâncare în farfurie, nu vorbi la masă, nu sorbi ciorba, nu plescăi şi nu băga mâna în farfuria altuia! Aşa suntem noi educaţi de mici. Dar prin alte părţi ale lumii, toate aceste lucruri sunt permise, ba chiar încurajate. Japonezilor le place să soarbă zgomotos supa de tăiţei, arătând gazdei că mâncarea a fost delicioasă. La ruşi, este musai să laşi ceva în farfurie, semn că masa a fost bogată şi ai fost mulţumit. Iar, dacă ţi se oferă votcă sau alt tip de alcool, nu refuza, altfel rişti să fii considerat nepoliticos.
În China, trebuie să te străduieşti să mănânci cu beţigaşele şi să nu te strâmbi când comesenii tăi râgâie sau pun oasele direct pe masă. Şi ţine minte să foloseşti doar mâna dreaptă când stai la masă cu asiatici, indieni sau arabi. Ei asociază mâna stângă cu igiena personală şi nu o folosesc niciodată când sunt la masă. În Norvegia, în schimb, nu se mănâncă nimic cu mâna. Oriunde iei masa în această ţară, într-un restaurant elegant, bistro sau în casa unor cunoştinţe, foloseşte întotdeauna cuţitul şi furculiţa. Până şi sendvişurile sunt servite în farfurie.

Cadouri şi flori care te fac de râs

Olandezii refuză cadourile „ascuţite”. Dacă vrei să faci un cadou unui prieten din ţara lalelelor, nu alege niciodată cuţite, foarfece sau bricege, chiar dacă sunt deosebit de scumpe. În Olanda, se consideră că obiectele tăioase şi ascuţite oferite în dar aduc ghinion şi, de obicei, sunt returnate fără explicaţii.
De neacceptat sunt şi ceasurile sau florile în China, deşi la noi sunt cadouri foarte îndrăgite. Chinezii, însă, le asociază cu decesul şi înmormântarea, aşa că poţi face o gafă ireparabilă dacă le oferi astfel de daruri. Ruşilor le plac florile, însă numai cele care nu au culoarea galbenă. Ei nu oferă niciodată buchete galbene la întâlnirile de dragoste. Pentru ei, florile galbene înseamnă decepţie, dezamăgire şi chiar despărţire. Nici garoafele roşii nu se oferă în Rusia la ocazii şi aniversări, aşa cum obişnuim noi.
Ruşii duc garoafele roşii doar la cimitir şi la înmormântare. Aceeaşi semnificaţie o au crizantemele în Italia, Belgia, Franţa sau Spania, în schimb sunt apreciate în ţările orientale.
Există şi o ţară în care florile sunt ridiculizate şi considerate cel mai ieftin cadou. Femeile din Peru cred că eşti zgârcit, dacă le dai flori în dar.

Bunele maniere prin lume

Un prieten sau un partener de afaceri turc va plăti întotdeauna masa, dacă te invită la restaurant. Niciodată nu acceptă să contribui şi tu la plată. Dacă vrei să te revanşezi, trebuie să îl inviţi şi tu la restaurant. Finlandezii, în schimb, vor fi încântaţi să te invite la saună, fie că este o întâlnire între prieteni sau una de afaceri. Este nepoliticos să refuzi, se vor simţi profund jigniţi, şi ai grijă să te duci la ora stabilită. Nemţii şi austriecii au şi ei pretenţia să nu întârzii când stabileşti o oră de întâlnire. În schimb, în Venezuela sau Franţa, este chiar indicat să mergi la petrecere sau la masă câteva minute mai târziu. Dacă eşti punctual, eşti considerat prea nerăbdător şi nepoliticos. Schimbul de căţi de vizită a devenit deja un ritual acceptat în toată lumea. Ai grijă să nu uiţi niciodată cartea de vizită primită pe masă sau să o pui în buzunarul de la spatele pantalonilor. Este un gest ofensator.

ÎMBRĂCĂMINTEA, UN TABU

Aproape oriunde în lume, femeile sunt libere să se îmbrace în pantaloni şi fuste scurte. În ţările musulmane însă, turiştii sunt obligaţi să îşi acopere trupul şi picioarele, iar femeile ar trebui să poarte şi un văl pe cap. Îmbrăcămintea decentă este cu atât mai importantă dacă vizitezi o moschee. Iar la intrarea în lăcaşul de cult, nu uita să te descalţi. Pantofii cu toc sunt acceptaţi doar la restaurant, pe când machiajul şi decolteul sunt privite cu ochi critici în orice moment al zilei.

►DINŢII DE LAPTE ŞI OBICEIURILE COPIILOR DIN TOATĂ LUMEA

La noi în ţară, copiii sunt învăţaţi de bunici să arunce dintele căzut peste casă şi să spună: „Cioară, cioară, ia un dinte de os şi adu-mi altul mai frumos!”. Copiii din America sau din Marea Britanie o aşteaptă pe Zâna Măseluţă. Ascund dintele de lapte sub pernă şi speră ca, peste noapte, Zâna să îl transforme în bani. În Spania, copiii pun dintele într-o cutiuţă pe noptieră şi cred că Şoricelul Magic va înlocui dintele cu o monedă. În Japonia, dinţii de lapte de pe arcada de jos sunt îngropaţi în pământ, iar cei de pe arcada de sus sunt aruncaţi peste casă. Se spune că acest obicei ajută copilul să crească sănătos şi viguros. Şi copiii greci aruncă dintele pe acoperiş, să crească mai repede cel nou. În unele ţări din America Latină, însă, dintele e îmbrăcat în aur şi este purtat la lănţişor.

Photo credit: avrene / Foter / CC BY