Sfânta Scriptură vorbeşte despre Ioan Botezătorul ca fiind Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, care propovăduia venirea Acestuia, îndemnând pe iudei la pocăinţă. Considerându-l prooroc, locuitorii din Ierusalim se strângeau în jurul lui pentru a fi botezaţi în Iordan. Ioan le cerea să-şi mărturisească păcatele şi să se pocăiască, spunându-le ca îi botează cu apă, dar Cel ce va veni dupa el, adică Iisus, îi va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. Ioan spunea că Acela este mult mai mare şi mai puternic decât el.

Bărbații țin Iordănitul și Udatul Ionilor

Pe 7 ianuarie, petrecerile se țin lanț. În regiunea Sibiului, se mai păstrează încă obiceiul numit „Udatul Ionilor”. Ritualul constă într-un botez simbolic al celor ce poartă numele de Ion. Aceștia sunt duși la râu, cu care gătite cu crenguțe de brad, trase de boi împodobiți în straie colorate. Ionii sunt purtați pe brațe de săteni până în apa râului, ca să se spele de rele și să aibă parte de un an îmbelșugat. Apoi, se încing hore tradiționale, se întind ospățuri și se cinstesc toți cei ce au luat parte la eveniment.

Tot în același spirit de sărbătoare, având în centrul atenției partea masculină a comunității, este și obiceiul străvechi al Iordănitului. Flăcăii devin, pentru o zi, Iordănitori. Ca să poată intra în ceata de flăcăi, băieții trebuie neapărat să fi fost perfect sănătoși în anul trecut. Iordănitorii erau conduși de cel mai vrednic dintre flăcăi. Rolul conducătorului cetei era să ia de la preot, în seara de ajun, un vas cu aghiazmă de la Bobotează și să-i stropească pe toți cei întâlniți în cale de Sfântul Ioan, urându-le toate cele bune. Cei stropiți erau luați pe brațe și duși la râu, fiind amenințați că vor fi aruncați în apă, dacă nu oferă un dar în schimb.

Sfântul Ioan, prilej de petrecere între femei, unde bărbații nu au acces cu niciun chip

Ceea ce poate prea puține dintre noi mai știu este faptul că, pe 7 ianuarie, e „Ziua femeilor”, „Ziua babelor”, „Cumetria” sau „Țonțoroiul” femeilor. Această pleiadă de denumiri înseamnă, de fapt, același lucru: prilej de petrecere între muieri, unde bărbații nu au acces cu niciun chip. Evenimentul marchează, în general, integrarea în comunitate a tinerelor căsătorite, printr-un botez simbolic cu apă din fântână. Pe vremuri, acest obicei avea ca scop integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite.

Citește și: Cine se sărbătorește de Sfântul Ioan. Numele Ion și variantele lui

Citește și: Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit cu mult fast. Află de ce

Citește și: Rugăciunea la Sfântul Ioan Botezătorul face minuni

Citește și: Cum să te rogi la Sfântul Ioan Botezătorul. Această rugăciune este făcătoare de minuni