Numele Anton este un nume popular printre români, cu o rezonanță veche deosebită, de inspirație religioasă. Sfântul Antonie cel Mare, din neam de egipteni creștini, a ales o viață ascetică încă din tinerețe și este considerat unul dintre primii pustnici ai deșertului și fondatorul monahismului organizat.

Ce semnificație are numele Anton

Anton sau Antonie a fost unul dintre cele mai îndrăgite nume românești în secolele trecute. Chiar dacă este mai puțin folosit azi, el are o semnificație aparte pentru creștini.

Se pare că originea numelui este una grecească, de la termenul ”anthos” care înseamnă floare.

În alte dicționare se subliniază că numele Anton/Antonie ar putea fi de origine etruscă și că el poate însemna ”ceva frumos, ceva neprețuit sau demn de laudă”.

În documentele și scrierile românești, forma Andonie apare încă din secolul al XIV-lea, iar din secolul al XV-lea, numele Anton cu formele sale Antonie, Antoniu sau Antoaneta începe să fie tot mai popular.

Ce nume sunt derivate din numele Anton

Pe data de 17 ianuarie, trebuie să le transmitem felicitări și urări de bine tuturor celor care poartă numele Sf. Antonie. În România, sunt mulți români botezați cu numele Anton, Antoniu, Antonie, Antonel, Andone sau Toni.

De asemenea, numele Anton are și câteva variante feminine foarte îndrăgite la noi în țară. Numele Antonia apare cel mai frecvent, dar și Antoanela sau Antoaneta.

Mesaje și felicitări deosebite pentru Anton sau Antonia

„Azi fiind o mare sărbătoare, Sfântul Anton şi ziua numelui tău, primeşte din partea mea multe urări de bine, fericire, mult noroc şi împlinirea tuturor dorinţelor!”

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbători. La mulţi ani, Anton/Antonia!”

„La mulţi ani şi fie ca sfântul al cărui nume îl porţi să te călăuzească mereu!”

„Sfântul Anton să ne aducă împreună an de an, cu lumină și voioșie!”
„Pentru că este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor ce-ţi doresc din adâncul sufletului numai bine. La mulţi ani!”

„Toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, iar eu îţi urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări şi să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani, Anton/Antonia!”

„Dragă Anton, te felicit cu ocazia zilei de naştere şi îţi urez un cer senin, un soare strălucitor, fericire deplină şi tot ceea ce este mai pur şi mai luminos. Fie ca această sărbătoare să-ţi aducă în dar realizarea tuturor visurilor!”

”Până trece acest an, la mulți ani, sfinte Anton! Să fii bun, să fii cuminte, sănătate cât cuprinde!”
„De ziua ce-ți surâde-n prag/ Și-i porți frumosul nume/ Eu îți doresc tot ce-i mai drag/ Și mai frumos pe lume! La mulți ani Antoniu!”

„Cu simple cuvinte/ Îți urez fierbinte/ Mulți ani înainte!/ Ani cu cer senin și noroc deplin / Ani cu porți deschise/ Pentru nenumăratele tale vise!/ LA MULȚI ANI!”

„Dragă Antonia, să ai puterea să faci lumea mai bună și să-i faci fericiți pe toți din jurul tău cu bunătatea, dragostea și frumusețea ta! La mulți ani, draga mea prietenă/iubită!”
„Îţi urez că ziua ta să îţi aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranţă, iar în lume să găseşti numai fericire! La mulţi ani!”

„Să ai o zi frumoasă. Să te bucuri de numele pe care-l porți, să fii fericită, iubita și bucuroasă. La mulți ani, Antonia!”

„Îți doresc o oră de liniște, o zi de pace, o săptămâna de soare, un an de iubire, un veac de sănătate și un mileniu de bani! La Mulți Ani!”