Gina Pistol a avut un buchet superb din floarea miresei (Gypsophila elegans). Foto: Vlad Chirea / LibertateaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 21

Florile din buchetul de mireasă trebuie să transmită emoțiile puternice și fericirea miresei, bucuria deplină a nunții și speranța în dragoste. Fiecare mireasă alege florile ei preferate pentru buchet, ținând cont și de sfaturile floristului, de rezistența plantelor, de parfumul lor sau de forma lor bogată.

Dar florile din buchetul de mireasă au anumite semnificații și fiecare dintre ele exprimă diverse calități, trăsături și emoții. Mai mult decât atât, culorile lor sunt și ele importante în buchetul de mireasă și au mesaje diferite. Iată ce exprimă fiecare și cum trebuie să le alegi, dacă ții cont de semnificația lor.

Cele mai folosite culori pentru buchetele de mireasă

ritualuri benefice pentru mireasă în ajunul nunții

Florile albe sunt cele mai des întâlnite, mai ales în cazul mireselor foarte tinere. Florile albe exprimă sinceritate, puritate, încredere și speranță. Cele mai folosite flori albe sunt trandafirii, bujorii, margaretele, calele, freziile, lăcrămioarele sau liliacul.  

Florile roz ocupă locul doi în preferințele mireselor și ele exprimă tinerețe, fericire, speranță și bucuria vieții. Printre cele mai întâlnite flori roz din buchetele de mireasă se numără trandafirii, bujorii, gerbera, calele, freziile sau hortensiile.

Florile crem dau o notă de eleganță buchetelor de mireasă și exprimă modestie, afecțiune sinceră și o iubire devotată. Ele sunt adesea folosite pentru rochiile de mireasă cu tentă crem, de culoarea untului. Cele mai întâlnite flori crem sunt trandafirii și calele.

Florile bleu sau albastre exprimă sinceritate, sentimente profunde, o dragoste eternă, dar și pretenția miresei să fie iubită cu devotament pentru întreaga viață. Printre florile albastre sau bleu deosebite care se folosesc în buchetele de mireasă se numără hortensiile albastre, anemonele, irișii, clopoțeii sau liliacul.

Florile mov sau purpurii sunt o alegere pentru buchete îndrăznețe și mirese nonconformiste. Acestea sunt folosite pentru buchete într-o singură nuanță sau cel mult combinate cu flori roz. Hortensiile purpurii sau liliacul mov, dar și calele mov sunt cele mai potrivite pentru buchete de mireasă.

În ceea ce privește culorile florilor, este bine să eviți florile galbene, florile roșii, florile stacojii sau flori în culori foarte închise.

Un alt sfat este acela de a alege flori din două sau trei soiuri, dar de aceeași culoare pentru un buchet elegant. Sau poți combina cel mult flori în două culori. Prea multe culori ar face ca un buchet de mireasă să își piardă eleganța. Excepție face buchetul din flori de câmp, pentru care se folosesc maci, albăstrele, margarete sau clopoței, dar acesta se potrivește unei nunți tradiționale, la care mirii se îmbracă în costume naționale.  

Ce semnificație au florile din buchetul de mireasă

Fiecare mireasă alege florile ei preferate, dar este bine să țină cont și de semnificația lor, de culorile și parfumul lor, de rezistența pe timpul zilei. De obicei sunt combinate flori cu miros puternic precum trandafirii, lăcrămioarele sau liliacul, cu flori care au un parfum discret sau o aromă neutră.

Florile sunt alese și în funcție de sezon. Trandafirii sunt nelipsiți în orice anotimp, dar orhideele se folosesc mai mult iarna, în timp ce crinii sau freziile se folosesc mai mult primăvara. Vestea bună este că în zilele noastre se poate comanda aproape orice soi de floare, chiar dacă buchetele se fac în ajunul nunții iarna sau primăvara devreme.

Iată și semnificația florilor pe care le poți alege pentru buchetul tău de nuntă.

Trandafirii albi și roz exprimă sinceritate, afecțiune și bucurie. Aceștia sunt folosiți frecvent în buchetele de mireasă pentru frumusețea lor deosebită, pentru parfum, dar și pentru rezistența de-a lungul zilei.  

Calele albe, roz sau crem exprimă eleganță și sinceritate și reprezintă o mireasă cu gusturi deosebite și destul de pretențioasă. Calele sunt considerate în unele zone flori mortuare, dar ele au o frumusețe deosebită și sunt foarte rezistente în buchete.

plante periculoase pentru copii calele

Freziile sunt adesea alese de mirese pentru a aduce mai mult parfum în buchet. Ele exprimă inocență, speranță și iubirea profundă.

Gerbera sunt flori foarte rezistente, deosebit de frumoase, cu o corolă mare și bogată, care rotunjește frumos buchetul. Ele exprimă lumină, bucurie, viață și optimism.

Margaretele sunt florile sincerității, modestiei și speranței. Combinația de alb cu galben solar a acestor flori exprimă candoare și încrederea miresei într-o dragoste împărtășită.

Crizantemele albe, roz, crem, bleu sunt adesea folosite pentru a rotunji buchetele și pentru a le da mai multă rezistență. Crizantemele exprimă bunăstare, încredere, dăruire și generozitate.

Garoafele, chiar dacă par demodate acum, sunt flori deosebit de frumoase, iar cele albe sau cele roz sunt adesea puternic parfumate. Garoafele susțin corola buchetului și îi asigură rezistența pe tot timpul zilei. Ele exprimă feminitate, eleganță și bucurie.

Irișii albi, mov sau violeți dau o notă aparte oricărui buchet de mireasă. Sunt adesea folosiți și în buchetul de nașă. Irișii exprimă fidelitatea, curajul și înțelepciunea.

cum se cultivă irișii

Liliacul alb, roz sau albastru simbolizează emoția, prima iubire și întâlnirile romantice. El va da o notă deosebită buchetului, dacă este combinat cu trandafiri sau cu bujori.

Bujorii albi, roz, crem, în diverse nuanțe delicate și pastelate se numără printre cele mai iubite flori de nuntă. Au corole mari și bogate și un parfum delicat. Bujorii reprezintă dragoste profundă, încredere, fidelitate și bogăție în căsnicie.

Crinii au devenit tot mai populari pentru buchetele de mireasă și atrag prin forma lor bogată și parfumul deosebit. Crinii reprezintă iubirea pasională, fidelitatea și onoarea.

Lăcrămioarele sunt folosite pentru buchete de mici dimensiuni, delicate, albe și pline de parfum. Sunt florile inocenței, modestiei, purității și supunerii.

Orhideele reprezintă rafinamentul, luxul, frumusețea, puterea și fertilitatea. Orhideele albe, roz sau purpurii sunt adesea folosite pentru buchete curgătoare, asortate la rochiile de mireasă cu trenă.  

Ce flori să eviți pentru buchetul de mireasă și aranjamentele de nuntă

Se spune că toate florile sunt frumoase și fiecare are farmecul ei. Dar pentru mireasă și pentru nuntă este bine să eviți anumite flori precum zambilele, lalelele, narcisele, leandrul, macii, lavanda sau florile de câmp.

Toate acestea sunt flori care fie miros prea puternic precum zambilele, fie se ofilesc prea repede, iar buchetele și aranjamentele de pe mese vor arăta deplorabil, în loc să transmită bucurie și abundență.

Miresele vedete ale anului 2023, buchete din bujori, cale sau floarea miresei

Anul 2023 a fost generos cu nunțile mondene și încă nu s-a încheiat. Vă invităm să urmăriți în galeria foto de mai sus ce buchete au ales mirele din showbiz, florile care predomină fiind bujorii albi, floarea miresei (Gypsophila elegans), calele sau trandafirii. Gina Pistol, Cătălina Grama (Jojo), Irina Deaconeasa au optat pentru floarea miresei, o floare vaporoasă, albă, care simbolizează fericirea și care se folosește des în arta buchetieră. Irina Deaconeasa a mai avut însă și un buchet din bujori roz pal.

Solista Cristina Spătar și fosta mare gimnastă Sandra Izbașa au ales calele, iar actrița Anca Dinicu, solista Bella Santiago, știrista Ilinca Obădescu, fotomodelul Gabriela Oțil și fosta gimnastă Cătălina Ponor au avut buchete de mireasă alcătuite din purii bujori albi. Deosebite au fost și Victoria Răileanu și Albertina Ionescu. Ele au purtat la cununie o hortensie mov, respectiv un buchet din frunze de măslin. Maria Constantin a dorit lysianthus, iar Ana Odagiu trandafiri roz în combinație cu lysianthus. Actrița Diana Roman, soția actorului Vlad Zamfirescu, a avut un superb buchet din zambile roz îmbobocite.

Citește și: Sandra Izbașa, o mireasă încântătoare! Fosta mare gimnastă a făcut nuntă la palat. Imagini superbe cu marile campioane, în rochii de gală

Citește și: Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu, nuntă ca în povești. Mireasa lui Oțil, absolut superbă. Imagini de la petrecerea de la piscină

Citește și: Cristina Spătar, toate pozele de la nunta „regală”: rochia de mireasă, tortul imens, cu 7 etaje, decorul, invitații și petrecerea

Citește și: Toată nunta lui Smiley cu Gina Pistol, în 50 de poze memorabile. Ținutele vedetelor, tortul, dansul mirilor și micuța Josephine