Se spune că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o pe Sfânta Fecioară să treacă apa unui râu.

De aici sărbătorirea cu fast a acestui arbore în Duminica Floriilor. În această zi, știută și drept Duminica Stâlparilor, se sfinţesc, prin rugăciune şi stropire cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie, așa-numiții mâțișori, care se împart creştinilor pentru a le pune la icoane, la uși și la ferestre.

Preoții le ţin în mâini, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii. Ramurile de salcie amintesc de cele de finic şi de măslin, cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim. Această zi sfântă este și preambulul Săptămânii Patimilor, începutul ritualului pascal.

În timpurile vechi, sărbătoarea era dedicată zeiţei romane a florilor, Flora.

În tradiţiile populare româneşti, Floriile se serbau în două zile: Sâmbăta Floriilor sau Moşii de Florii, închinată morţilor, ca zi a neamului şi a pământului şi Duminica Floriilor sau Staurele Floriilor, ziua renașterii naturii, a vegetației.

Cei ce poartă nume de flori, încă de pe vremea romanilor, se sărbătoresc prin petreceri.

Ce se face de Florii să-ți fie bine

În primul rând, dat fiind că de Florii e dezlegare la pește, acesta nu trebuie să-ți lipsească din meniul de sărbătoare.

Nu te spăla pe cap, căci vei albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată.

În Sudul țării, oamenii aruncă mlădiţe de salcie sfinţită peste semănături, ca să fie apărate culturile de fulgere, de grindină și de dăunători.

Ca să dea rod bogat, pomii și butucii de vie se împodobesc cu mâțișori.

Vitele și animalele de pe lângă casă se hrănesc cu ramuri de salcie, ca să fie sănătoase.

Ramurile de salcie care au stat la icoane pot fi folosite cu rol protector.

Când se iscă furtuni periculoase, se pun pe foc, iar dacă bate grindina, se aruncă în curtea casei și astfel îți protejezi gospodăria de furia naturii.

Încinge-te cu ramuri de salcie de Florii, ca să nu te doară mijlocul tot anul!

foto: Flickr.com