Un obiect care seamănă cu un cap de topor, făcut din aluminiu, a fost descoperit, în anul 1974, pe malul râului Mureş, lângă Aiud. Ceea ce este straniu la acest obiect este vechimea lui, estimată la câteva sute de mii de ani, în condiţiile în care aluminiul a fost descoperit în laborator abia în 1825. Alături de toporul din Aiud, cum l-au botezat arheologii, au mai fost descoperite și două fosile de mastodont, animal care a trăit cu 800.000 de ani înaintea noastră.

Toporul din aluminiu, mister neelucidat

Capul de topor are aproximativ 20 cm lungime și o grosime de 7 cm. Lateral, prezintă două găuri cilindrice, de diametre diferite, dispuse astfel încât cea mai mică ajunge la baza cele mai mari perpendicular. Pe toată suprafața, obiectul prezintă urme de lovituri puternice care arată că a fost folosit pentru a sparge ceva dur. Modul în care a fost realizat sugerează că putea să facă parte dintr-un mecanism avansat, iar amatorii de povești ufologice s-au grăbit să declare că poate fi piesa unui OZN. Analizat inițial în laboratoarele de la Măgurele, unde s-a stabilit fără niciun dubiu că este făcut din aluminiu, obiectul s-a dovedit vechi de peste 250.000 de ani. El a fost trimis în Elveția pentru o nouă expertiză, iar rezultatele de acolo indică o vechime ambiguă, între 400 și 80.000 de ani, oricum mult mai vechi decât apariția aluminiului. Și în China au fost descoperite catarame din aluminiu în mormântul unui general chinez care a trăit între anii 265 şi 316.

Piesa unei nave extraterestre

Cea mai nouă teorie leagă obiectul de la Aiud de navele spațiale descrise în cosmogonia indiană. În mitologia vedică, se spune că zeii aveau la dispoziție care de foc numite vimana cu care călătoreau pe cer. Unele aveau doar două focuri, altele erau mai mari și aveau mai multe focuri, interpretate de cercetătorii de azi drept motoare cu reacție, suficient de puternice pentru a propulsa navele în spațiu. Se pare că legendele indiene despre facerea lumii au păstrat, de fapt, descrierea unei invazii extraterestre, iar o piesă precum cea de la Aiud ar fi putut face parte din trenul de aterizare al unei nave.

În pofida dovezilor, este tot un mister!

Toporul de aluminiu se află astăzi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, iar istoricul Mihai Wittenberger s-a hotărât să îi descifreze tainele odată pentru totdeauna. Pornind de la premisa că un astfel de obiect din aluminiu ar putea face parte din structura unui avion, a trimis pozele la marile companii aeriene din Europa. Un răspuns foarte clar a venit din Germania și obiectul a fost identificat drept o piesă din trenul de aterizare al unui avion Messerschmitt ME 262. Obiectul s-a desprins probabil în zbor, pentru că în zonă nu au fost găsite alte rămășițe și nici nu a fost semnalat vreun accident cu un asemenea aparat de zbor. Cu toate că lucrurile par clare, răspunsul din Germania nu explică de ce obiectul era îngropat la peste 10 m adâncime și de ce lângă el se aflau rămășițele unui animal preistoric.