Cine sunt Sânzienele?

Dânse, Drăgaice, Vâlve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vântoase, Zâne, Domniţe, Măiastre, Împărătesele Văzduhului, Sânzienele… Oricum li s-ar spune în popor, tot despre Sânziene este vorba și sunt celebrate odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în special în noaptea care precede evenimentul ortodox. Și asta pentru că sunt personaje nocturne, despre care se spune că ar apărea în cete, cântă şi dansează pe câmpuri. Ele sunt simboluri ale fertilităţii, ajutând holdele să rodească și femeile să nască, vindecă boli şi apără lanurile.

Sânzienele sunt rele sau bune?

Denumirea de Sânziene vine de la floarea cu acelaşi nume, de culoare galbenă sau albă, frumos mirositoare, care înfloreşte în preajma solstiţiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, întrebuinţată în medicină şi cosmetică

. Tocmai datorită proprietăţilor ei benefice, în popor i s-au atribuit şi calităţi mistice, fiind folosită în practicile magice. Credințele populare legate de Sânziene se referă la fertilitate, sănătate şi dragoste. Fetele culeg flori de sânziene, din care împletesc cingători şi cununi, pe care le pun apoi la uscat pentru leacuri și farmece.

Ce se face de Sânziene? Obiceiuri, tradiții

În unele zone ale țării, încă se păstrează obiceiul Horei Drăgaicelor, în care se prind fetele îmbrăcate cu straie de sărbătoare, purtând la brâu flori de sânziene, iar în mâini spice de grâu şi seceri. Ele o aleg crăiasă pe cea mai frumoasă dintre ele, care trebuie să fie şi foarte harnică.

Se spune că dacă cei mici sunt jucaţi de-o drăgaică, vor fi feriţi de boli. Cununa e nelipsită din ritualurile tradiționale și e făcută din spice de grâu şi alte şapte plante, precum pelinul, verbina, busuiocul, feriga, socul, salcia şi neapărat florile de sânziană.

Aceasta va apăra, până în anul următor, oamenii, animalele și recoltele de rele, de inundaţii, furtuni ori grindină, dacă se agață la uşă, la ferestre, la stâlpii porţilor şi pe crucile mormintelor.

Superstiții de Sânziene

Dacă hainele, covoarele şi aşternuturile sunt expuse la soare pe 24 iunie, ele nu vor fi mâncate de molii.

Dacă în această zi vezi o furnică roşie, aceasta îţi va purta noroc. Iar dacă găseşti o furnică în portmoneu, vei avea un an foarte bogat.

Fetele trebuie să rupă petalele florii unui ciulin şi să păstreze floarea într-un pahar cu apă. Cu cât petalele ciulinului vor creşte mai repede, cu atât are fata şanse mai mari să se mărite cu bărbatul iubit.

Sânzienele sunt niște flori sălbatice, perene, de culoare galbenă, care înfloresc spre finalul lunii iunie
Sânzienele sunt niște flori sălbatice, perene, de culoare galbenă, care înfloresc spre finalul lunii iunie

De Sânziene îți ghicești ursitul

Cel mai important rol al cununilor este cel de a ghici ursita. Dacă nu poţi participa la Hora Drăgaicelor, dar eşti încă în căutarea dragostei şi vrei cu orice preţ să te măriţi, nu-ţi rămâne decât să te rostogoleşti goală în iarbă şi să te speli cu rouă, dimineaţa devreme.

Şi femeile măritate pot practica acest ritual dacă vor să fie iubite tot anul şi să aibă copii frumoşi şi sănătoşi.

Pune-ţi în păr sau în sân sânziene şi vei deveni mai atrăgătoare pentru sexul opus şi mai drăgăstoasă. Pentru a cuceri inima iubitului, rupe în noaptea de Sânziene o tulpină de urzică, flutură-i-o bărbatului prin faţa ochilor şi gurii, apoi las-o pe prag. A doua zi, când “alesul” va păşi peste urzică, inima lui va fi a ta definitiv.

Vrăji de Sânziene

Datorită proprietăţilor lor benefice, în popor florilor de Sânziene li s-au atribuit şi calităţi mistice, fiind folosită în practicile magice pentru fertilitate, sănătate şi dragoste. Iar vrăjile de Sânziene se bazează pe această floare magică.

Tradiţia cere ca fetele să culeagă flori de sânziene, din care să împletească cingători şi cununi, puse apoi la uscat pentru leacuri. După felul cum se usucă sau sunt luate de vânt, cununile vestesc cine se căsătoreşte, cine moare şi cine va avea noroc peste an.

Tot de Sânziene se culeg plante de leac şi pentru vrăji, precum şi renumita “iarbă a fiarelor”, care poate deschide orice uşă.

Ce nu e bine să faci pe 24 iunie

Ţăranii spun că Drăgaica ar fi o sărbătoare rea, căci dacă nu e respectată cum se cuvine, oamenii pot avea parte de multe nenorociri. Astfel, de Sânziene nu e bine să muncești, pentru că o să le enervezi pe acestea, care se vor răzbuna și-ți vor aduce necazuri și ghinion.

Astfel, pe 24 iunie, de sărbătoarea lor, nu este bine să spele rufe, să calci, să coși, iar bărbații nu trebuie să meargă la câmp sau să muncească în gospodărie.

Mai exact, dacă trebăluiesc prin gospodărie în această zi de Sânziene, oamenii pot muri înecaţi ori fulgeraţi.

Ziua universală a Iei

Încă din anul 2013, comunitatea „La Blouse Roumaine”, a propus ca ia, piesa vestimentară, să devină brand de țară. Pentru prima dată, în același an, a fost organizată „Ziua Universală a Iei”, în aceeași zi cu sărbătoarea de Sânziene, pe data de 24 iunie. Ulterior, în scurt timp, evenimentul a devenit unul global, iar acum ziua Iei este sărbătorită în peste 50 de țări de pe șase continente.

Alte articole interesante despre Sânziene

Sursa foto: wikimedia.org