Ai spart vreo cană frumoasă sau o vază de cristal? Indiferent că sunt mai scumpe sau mai ieftine, să nu îți pară rău după ele, pentru că cioburile aduc noroc. Așa spune o vorbă veche românească și există o explicație care sigur te face să zâmbești și alungă necazul.

Când cioburile aduc noroc și scapi de uneltirile necuratului

Românii știu să facă haz de necaz și multe vorbe vechi sau superstiții sunt menite să alunge supărarea când îți este mai greu. Nu întâmplător credem azi că cioburile aduc noroc.

Sigur că te necăjești, dacă spargi o ceșcuță din cel mai frumos set de cafea sau vaza din cristal primită de la nașa. Dar încearcă să treci peste acest necaz, strânge cioburile cu mare grijă și aruncă-le cât mai repede. În ele stă lucrul necuratului.

În Moldova se crede că, în casa în care se sparge vreun pahar sau vreo farfurie, diavolul uneltește el ceva… dar zgomotul sticlei sparte îl sperie pe aghiuță și tu scapi de ghinion. Așa că cioburile aduc noroc și nu întâmplător îți este menit, uneori, să spargi câte ceva prin casă.

Privește și partea bună a lucrurilor. Dacă tot ai spart ceșcuța din set, ai un motiv să îți cumperi altul, mai frumos și mai arătos.

Alte superstiții despre cioburi de prin lume

Una dintre cele mai cunoscute superstiții despre cioburi spune că, dacă spargi o oglindă, vei avea parte de 7 ani de ghinion. Se pare că superstiția aceasta s-a răspândit din Italia, unde în vremurile mai vechi oglinzile erau atât de scumpe, iar procesul de fabricare era atât de bine păzit, încât puteai plăti cu viața!

Nu este de mirare că italienii, care țineau la mare preț oglinzile în Evul Mediu, credeau că aduce mare ghinion să spargi una. Abia după 7 ani, sufletul se curăța de păcate și puteai scăpa de marele păcat de a fi spart prețioasa oglindă…

Între timp, superstițiile italienilor despre cioburi s-au mai schimbat… În noaptea de Anul Nou, ei aruncă pe geam farfurii și căni vechi, haine sau alte vechituri de prin casă. Zgomotul cioburilor alungă spiritele rele, aduce un an mai bun, iar vechiturile ajung la gunoi odată cu necazurile lor.  

Și pentru danezi cioburile aduc noroc cu siguranță. Ba chiar te roagă să le spargi câteva farfurii la ușă în noaptea de Revelion. Cu cât mai multe farfurii, cu atât vor fi mai norocoși în noul an.

Grecii au și ei tradiții… zgomotoase. Ei sparg cât mai multe farfurii și pahare la nunți pentru norocul și prosperitatea mirilor. Cu cât fac mai mult zgomot, cu atât mai bine. Grecii cred că cioburile aduc noroc, alungă necazurile din viața mirilor și le protejează destinul.