CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ai grijă să nu verși sarea, aduce mare ghinion… spun cele mai vechi superstiții despre sare culese de pe meleagurile noastre. Sarea a fost întotdeauna prețuită și folosită în multe alimente, chiar și în cele mai dulci, pentru sănătate și protecție.

De când a fost descoperită calitatea ei de a conserva și îmbunătăți gustul alimentelor, sarea a căpătat un adevărat rol magic în bucătărie, dar și în ritualurile pentru sănătate, pentru dragoste și pentru alungarea dușmanilor.

Iată, însă, cele mai populare superstiții despre sare, așa cum sunt ele folosite în bucătărie.

Sarea, un condiment de nelipsit

Cum iei laptele de la vacă sau de la oi, se pune imediat cu sare la fiert, să nu piară belșugul din casă.

Dacă dădeai cuiva lapte, trebuia să îl dai sărat, să nu îți ia mana de la vaci.

Dacă dădea laptele în foc, imediat se presăra sare peste el, să nu se risipească belșugul din casă.

De cele mai multe ori, sarea în bucate reprezenta pentru oamenii de rând belșugul și sănătatea lor. Tocmai de aceea, era semn rău să verși sarea pe masă sau pe jos, pe pământ. Un semn atât de rău, că oamenii se așteptau la necazuri mari și la boli.

Superstiții despre sare mai puțin știute

Pâinea și sarea deopotrivă erau considerate ofrande, simboluri pentru noroc, bunăstare, putere și sănătate. Cu toate acestea, erau câteva zone în Moldova unde se făcea mămăliga în mod special fără sare pentru a-l alunga pe Necuratul. Oamenii spuneau că dracul adulmecă sarea și își vâră coada în casă, dar dacă faci mămăliga fără sare, îl țineai departe.

Dacă o fată punea prea multă sare în mâncare, era bănuită că este îndrăgostită și imediat era luată la rost de părinți, să afle cine e flăcăul care i-a furat inima.

Dacă împrumutai sare, era musai să o dai înapoi, altfel atrăgeai numai necazuri asupra casei tale.

Dacă uitai să pui sare în mâncare și făceai mămăliga sau ciorba nesărate, absolut din întâmplare, acest lucru prevestea un mare noroc în casă și în familia ta.