Tradiția mărțișorului este una străveche, atestată de cel puțin 800 de ani. În răstimp, au apărut legende și zicători despre această zi, dar și despre mărțișor, simbolul norocului și al reînvierii naturii.

Ce este mărțișorul

Cu timpul, românii au început să ofere sub denumirea de mărțișor diferite cadouri, dintre care poate cele mai populare, florile și dulciurile.

Tradițional însă, mărțișorul este o mic obiect decorativ ce vine neapărat însoțit de un fir alb-roșu.

Legenda mărțișorului – Superstiții de 1 Martie

Legenda Mărțișorului spune că Soarele s-a întrupat într-o tânără fată de pe Pământ. Fata a fost răpită de un zmeu, iar în încercarea de a o salva, un tânăr voinic s-a rănit și sângele i-a curs pe zăpada albă.

Cele două culori, ce a sângelui și cea a zăpezii, sunt astăzi reprezentate de cele două fire împletite împreună.

În funcție de zonă, superstițiile de mărțișor sunt diferite.

În zona de Sud, mărțișorul trebuie purtat în toată luna martie. Apoi, la venirea lunii aprilie, șnurul alb-roșu se rupe și se agață într-un pom fructifer.

În Transilvania, obiceiul este similar, cu diferența că oamenii locului atârnă mărțișoarele în pragul ușilor și la ferestre, pentru a alunga spiritele rele.

Tot în zona Transilvaniei, copiilor li se leagă alături de șnurul alb-roșu și un bănuț argintiu, ca cei mici să fie curați precum argintul.

În Banat, fetele nemăritate trebuie să se spele dimineața cu zăpadă pe față, pentru a-și găsi alesul.

În zona Moldovei, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților. Băieții, la rândul lor, oferă cadouri fetelor cu ocazia zilei de 8 martie.

În funcție de credință, în alte vremuri, mărțișorul trebuia purtat până ce se auzea cucul cântând, până la înflorirea pomilor sau până când se întorceau berzele.

O altă superstiție de 1 martie mai spune că în această zi, nu ar trebui făcută treabă în casă. În caz contrar, ai putea avea ghinion tot anul.

Mărțișorul nu este însă o tradiție strict românească. Și vecinii Bulgari au o sărbătoare similară, atât ca superstiții și legende, cât și ca denumire: Martenitsa.

În același timp, mărțișorul mai este sărbătorit și în zone din nordul Greciei, în Albania sau în Macedonia.

Sursă imagini: 123rf