Pisicile negre au propria lor sărbătoare, pe data de 17 august. Dacă pe 8 august sărbătorim Ziua Internațională a Pisicii, pe data de 17 august a fost stabilită Ziua Internațională de Apreciere a Pisicilor Negre.

Așa cum îi spune și numele, Ziua de Apreciere a Pisicilor Negre are menirea de a ne aminti prin câte suferințe și încercări grele au trecut aceste pisici împovărate cu multe superstiții și vorbe rele.

Micile feline cu blănița neagră au avut multe de suferit de-a lungul timpului. Oamenii se temeau de ele, credeau că sunt mesagerii diavolului și că ajută vrăjitoarele… erau alungate, bătute sau schingiuite, mai ales în Europa medievală, când se punea atât de mult accent pe misticism și superstiții.

Și tot în Europa vremurilor apuse, pisicile negre erau temute că vor aduce tot felul de nenorociri. Până și azi mai credem că, dacă ne iese o pisică neagră în cale, vom avea ghinion, vom avea un accident sau vom pierde bani. Iar în Moldova se mai crede și acum că, dacă o pisică neagră sare peste coșciugul unui mort, acesta se va transforma în strigoi.  

Și, totuși, pisicile negre aduc noroc…

Dacă în Europa, pisicile negre au avut mereu parte de rele tratamente și au fost temute, în Asia sau în America se crede că ele aduc noroc.

Femeile din Japonia adoptă adesea pisici negre pentru că vor avea mai mult noroc în dragoste și vor găsi un soț potent din punct de vedere financiar.

În Anglia, pisica neagră era un dar deosebit pentru mirese, la nuntă, pentru că se credea că le va proteja căsnicia și le va purta noroc toată viața.

Pisicile negre aduc prosperitate și câștiguri

Micile feline cu blănița neagră nu doar că aduc dragostea, dar pot aduce și bani! Marinarii luau cu ei tot timpul câte o pisică la bordul navelor, să țină sub control populația de șoareci. Marinarii englezi credeau că pisicile negre aduse pe vas îi vor proteja de furtuni și de necazuri și vor ajunge cu bine la destinație.

Pirații aveau și ei superstițiile lor legate de pisicile negre: dacă o pisică neagră venea spre tine, pe puntea vasului, atunci aveai ghinion; dar dacă se îndepărta de tine, atunci aveai noroc. Mai grav era dacă pisica sărea pe punte și apoi sărea înapoi pe ponton. Pirații credeau că vasul lor era sortit să se scufunde și nu porneau la drum în acea zi.

Pentru englezii de rând, care nu aveau nicio legătura cu marinăria, pisicile negre aduceau bani și prosperitate, mai ales dacă apăreau din senin în pragul casei!

Și românii cred că, dacă găsești un fir alb în blana unei pisici negre vei avea parte de mult noroc în viață și de o avere pe măsură.

Blana neagră, o sănătate mai bună

Dincolo de superstiții și vorbe de duh, cercetătorii au ajuns la concluzia că pisicile negre sunt mai rezistente și mai sănătoase. Mutația genetică prin care blana lor capătă culoarea neagră crește rezistența față de boli.

Pisicile negre se îmbolnăvesc mai rar de boli ale rinichilor și de boli de piele. Coform unor studii, ele sunt mai rezistente și în fața virusului HIV, iar sistemul lor de apărare este cercetat în prezent pentru a descoperi ce anume respinge virusul care provoacă temuta boală SIDA.

Alte statistici au arătat că pisicile negre tind să trăiască mai mult, în medie cu peste trei – patru ani, față de pisicile din rasa europeană care pot avea o speranță medie de viață de 15 ani.