Partenerii care se iubesc sincer și trăiesc totul împreună ajung să semene foarte mult între ei, odată cu trecerea anilor. Îi vedem în jurul nostru și îi admirăm. Se îmbracă aproape la fel, au parcă aceleași gesturi și aceleași zâmbete, au aceleași expresii verbale și chiar și aceleași preferințe culinare. Cuplurile care seamănă atât de bine nu sunt cazuri izolate, susțin sociologii, ci un fenomen răspândit în toată lumea, pe care știința încearcă prin diverse studii să îl descifreze. Cercetătorii au stabilit deja că există un anumit mecanism psihologic prin care partenerii se influențează reciproc și ajung să semene între ei, spre bătrânețe. Cu cât un cuplu este mai fericit și mai apropiat, cu atât asemănărea dintre cei doi este mai evidentă.

Telepatia și dragostea se împletesc

happy-couple-13

Oamenii care trăiesc împreună și trec prin aceleași experiențe de viață ajung să se influențeze reciproc. După câțiva ani de conviețuire fericită, încep să gândească la fel, reacționează la fel în diferite împrejurări și se imită, fără să îți dea seama. Toate aceste lucruri reprezintă unitatea cuplului, armonia, iubirea și buna înțelegere dintre cei doi soți. Treptat, își face apariția telepatia, fenomen de care încep să devină conștienți când stau despărțiți o perioadă de timp. Poate că ți s-a întâmplat și ție să te gândești la soțul tău exact în momentul în care el te suna la telefon sau să îl cauți tu chiar în clipele în care avea cea mai mare nevoie de tine. Sau poate îi simți prezența aproape cu numai câteva minute să intre în casă. Telepatia funcționează și este foarte puternică în cuplurile fericite. Evident, ea își va pune amprenta și asupra chipurilor celor doi soți.

Suntem atrași de partenerii care ne seamănă fizic!

Psihologul Robert Zajonc, de la Universitatea din Michigan, și-a propus să verifice acest lucru și a analizat fotografiile unor cupluri făcute în ziua nunții și apoi la distanță de 25 de ani. Concluzia lui a fost că, în timp, fizionomiile soților tind să semene din ce în ce mai mult. Profesorul Zajonc este de părere că, în mod inconștient, soții încep să imite mimica și expresiile faciale ale partenerilor lor. Spre exemplu, dacă unul dintre soți zâmbește într-un anumit fel, celălalt îl va copia în timp și va căpăta, probabil, aceleași riduri. Dieta similară va lăsa asupra tenului lor aceleași urme, obiceiurile zilnice și modul în care își îngrijesc sănătatea vor avea aceleași efecte asupra chipurilor lor. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au stabilit că ne alegem de la bun început un partener de viață care ne seamănă. ”Contrariile” se atrag, dar cât de mult rezistă împreună? Se pare că suntem mult mai atrași de oamenii care au câte ceva în comun cu noi din punct de vedere fizic, fie culoarea ochilor, fie forma feței sau zâmbetul. La studiul de la Universitatea Liverpool, participanții au fost rugați să analizeze fotografiile unor necunoscuți și să spună cine cu cine s-ar potrivi în vederea căsătoriei. Majoritatea au ales fotografiile unor oameni care, în realitate, erau deja căsătoriți de câțiva ani. Portretele lor aveau câteva trăsături similare, astfel că participanții la studiu au fost tentați să îi pună unul lângă altul.

sursa foto: mockney_piers / Photo / CC BY” target=”_blank”>Foter.com