Elena sau Helen, cum a fost cunoscută toată viața, a fost implicată în numeroase scandaluri pe scena politică din Londra și a construit intrigi complexe, demne de un Cassanova. S-a născut la București, pe numele Elena Constantinescu, fiica unui afacerist și a unei ducese ruse. Crescută de mică într-o viață de lux, în cabarete și saloane mondene, Elena a avut o tinerețe plină de aventuri. Călărea cot la cot cu prusacii, învățase să piloteze avioane și își petrecea timpul cu ofițeri sau ambasadori, vorbind fluent rusa, engleza sau germana. S-a căsătorit devreme cu un ofițer din aviația britanică, dar soțul ei este împușcat la nicio o lună de la nuntă. Cum tânăra avea legături prea strânse cu armata britanică, autoritățile comuniste o oblige să părăsească țara. Elena, devenită Helen, se refugiază în Anglia, încercând să se apropie de familia fostului soț. Aceștia din urmă, însă, o acuză de moartea lui și a repudiază. Nu i-a trebuit mult să ajungă în saloanele la modă din Londra și își găsește loc într-un club de noapte patronat de Jimmie O’Brien. În scurt timp, ajunge doamna Helen O’Brien, iar în cinci ani, pune pe picioare unul dintre cele mai controversate cluburi londoneze, ”Eve”.

Fetele de la ”Eve”, ochii și urechile matroanei

Helen pregătește o trupă de dansatoare alese pe sprânceană, își promovează clubul printre celebrități și reușește să atragă figuri distinse printre clienții fideli. Deseori, serile de la ”Eve” erau animate de prezența unor miniștri sau a unor ambasadori influenți. Parlamentari, personaje din nobilime, bogați iluștrii precum Onassis treceau pragul clubului frecvent. Până și fiul lui Nicolae Ceaușescu se spune că frecventa localul româncei, deși nu era privit cu ochi buni. Presa vremii se întrecea să afle picanterii din spatele scenei și, nu de puține ori, nume cu renume au fost târâte în scandal din cauza fetelor de la ”Eve”. Exasperat de atâtea intrigi și procese, Sir Lawrence Dunne, pe atunci judecătorul-șef al Londrei, ar fi exclamat: „Eva pare să fie un departament al Ministerului de Externe și al Parlamentului!” Pe lângă personalitățile publice, la ”Eve” își găseau loc și spioni ai KGB sau ai MI5, iar fetele Helenei, precum și ea însăși, au contribuit la înlăturarea unora dintre ei. Tot pe seama Helenei și abilităților sale de spioană este pusă și detronarea lui Idi Amin Dada, dictatorul Ugandei.

După o viață plină și multe aventuri periculoase, cei doi O’Brien și-au pierdut clubul, la începutul anilor 1990, după terminarea Războiului Rece. Helen a revenit la bătrânețe în România, unde a încercat să reinter în posesia averii familiei sale, dar fără succes. A trăit 80 de ani și a murit în septembrie 2005, ducând cu ea multe secrete care ar putea rescrie istoria spionajului postbelic.