Leonardo da Vinci a reușit să lasă moștenire posterității unul dintre cele mai controversate și celebre portrete din lume. Toate elementele faimosului tablou sunt înconjurate de mister, de la chipul femeii, cu un surâs tainic pe buze, la peisajul ireal din spatele ei, care, cu siguranță, nu a fost ales întâmplător de marele maestru. Până și faptul că pictura nu a mai ajuns în posesia celui care a comandat-o, ci a fost cumpărată de un rege, ridică un mare semn de întrebare.

Cine a fost Gioconda?

Identitatea femeii pe care a pictat-o Da Vinci este greu de stabilit. Cercetătorul Giuseppe Pallanti crede că este vorba de Monna Lisa Gherardini, membră a micii nobilimi rurale din Toscana. Alte cercetări au ajuns la concluzia că ar putea fi vorba de Madonna Lisa del Giocondo, de unde provine și cel de al doilea nume al tabloului. Supozițiile nu se opresc aici, există voci care susțin că Da Vinci s-ar fi pictat pe sine însuși, transfigurat în chip de femeie, sau că l-ar fi folosit drept model pe unul dintre ucenicii săi apropiați. Cert este că, privit din mai multe unghiuri, chipul Mona Lisei dezvăluie identități diferite, ca și cum pictorul ar fi împletit trăsăturile mai multor tineri. Pictorul român Ștefan Stoenică a analizat cu atenție pictura și este de părere că, observată din partea dreaptă, Gioconda are trăsături feminine, iar din partea stângă, capătă accente masculine, care seamănă destul de bine cu trăsăturile pictorului însuși. Da Vinci a intenționat, poate, să lase posterității un mesaj despre sine însuși, dar într-o manieră criptică pe care nici azi nu o putem desluși.

O istorie plină de aventuri

Mona Lisa” i-a fost deosebit de dragă lui Da Vinci. Se spune că, pe măsură ce portretul căpăta contur, pictorul îl lua cu sine în călătorii și făcea anumite retușuri. În momentul în care l-a considerat terminat, nu l-a mai vândut celui care îl comandase, ci regelui Francisc I, care îl invitase pe Da Vinci să se stabilească în Franța. Astfel, din palatul Fontainebleau, tabloul ajunge la Luvru, unde se află și azi… cu o mică excepție. În anul 1911, a fost furat de un angajat al muzeului și dus în Italia. Timp de doi ani, autoritățile franceze l-au căutat neîntrerupt și au ajuns cu ancheta lor la oameni celebri ai vremii, precum Picasso sau poetul Apollinaire. Abia când hoțul a încercat să îl vândă, în Italia, unui colecționar, tabloul a fost recuperat și adus înapoi pe meleagurile Parisului. De atunci, a fost vandalizat în mai multe rânduri, dar muzeul a reușit să îl păstreze aproape intact.

Studiat cu cele mai noi tehnologii

Analizat cu raze X și supus unei fotografieri detaliate tridimensionale, tabloul lui Da Vinci începe să își dezvăluie secretele, dar ne arată altele noi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că portretul a fost realizat prin linii fine suprapuse, translucide, ceea ce dă impresia că privirea Monei Lisa te urmărește intens, indiferent de unghiul din care o privești. Un grup de oameni de ştiinţă din Amsterdam a analizat surâsul ei celebru cu un soft ce recunoaşte emoţiile. Concluzia a fost că zîmbetul Giocondei exprimă 83% fericire, 9% dispreţ, 6% frică şi 2% mânie. Silvano Vincenti, preşedintele Comitetului Naţional Italian pentru Moştenire Culturală, a făcut public faptul că, în ochii Giocondei, artistul a inserat litere și cifre minuscule, care ar putea ascunde un mesaj codificat. În ochiul drept apar literele L şi V, care ar putea fi iniţialele artistului, iar în ochiul stâng, se află câteva simboluri neclare, care seamănă cu literele C și E sau chiar B. Având în vedere că Da Vinci a muncit 4 ani la acest tablou și că nu s-a despărțit de el, decât atunci când i l-a cerut un rege, ”Mona Lisa” poate fi un mesaj tainic, pe care pictorul spera ca posteritatea să îl înțeleagă la momentul potrivit.

Sursă foto: Hotellagioconda.it