Sunetele melodioase sunt adevărate medicamente pentru suflet, dar și pentru trup. Psihiatrul rus Vladimir Behterev, cel care a înființat primul centru de cercetare neurologică din lume, în anul 1907, susținea că muzica și sunetele frumoase acționează ca niște ”analgezice” și diminuează durerile, fie ele sufletești, fie trupești. În urma studiilor pe care le-a efectuat, Behterev a demonstrat că sunetele liniștitoare din natură, precum cântecul păsărilor, valurile mării sau vântul, echilibrează starea mentală a pacienților și contribuie astfel și la vindecarea rapidă a unor boli.

Trilurile păsărilor, leacuri pentru afecțiuni cronice

Sunetele din natură, uneori combinate și cu melodii liniștitoare, sunt folosite tot mai des în centrele de terapie psihiatrică, în centrele de recuperare pentru bolnavii de cancer sau pentru vindecarea unor dependențe periculoase, precum drogurile. Conform specialiștilor în domeniu, muzica clasică, operele lui Vivaldi sau ale lui Scarlatti, ajută la organizarea gândurilor și dezvoltă memoria. Muzica romantică, precum ariile lui Chopin sau Schubert, aduce liniște și armonie, sporește sentimentele pozitive și favorizează amintirile frumoase. Muzica spirituală este recunoscută pentru efectul ei asupra echilibrului emotional. Asemeni muzicii, cântecele păsărilor alungă emoțiile negative și au o influență puternică asupra sistemului nostru nervos. Fă-ți timp să te plimbi prin parcuri mai des sau să mergi în călătorie în zonele de deal și de munte, unde păsările țin concerte spectaculoase în această perioadă.

  • Trilurile privighetorilor și ale pitulicilor, în care alternează sunete joase și sunete înalte și lungi, ca o doină, insuflă optimism, ne ridică moralul și alungă durerile de cap.
  • Notele prelungi și calme din cântecul de seară al mierlei reglează tensiunea arterială și alungă stările de agitație.
  • Canarul sau presura au cântece cadențate și vesele, care ajută la reglarea ritmului cardiac.
  • Vibrațiile cântecului de măcăleandru, cu trilurile lui modulare și vesele, calmează spasmele și durerile articulare, dar și durerile de stomac.

Terapia cu sunete de clopot și toacă

sunete de clopote

Clopotele din Santorini (Flickr.com)

 

În liniștea mănăstirilor, dangătele lungi ale clopotelor au un efect miraculos asupra celor care se roagă. Medicii ruși folosesc uneori terapia cu sunete de clopot pentru a trata afecțiuni diverse, de la hipertensiune și ulcer, la nevroze sau cancer. În regiunea Lipețk există o bisericuță de lemn, în satul Panino, care este recunoscută în toată Rusia pentru clopotele ei tămăduitoare. La sărbătorile mari, oamenii își aduc copiii bolnavi să se vindece cu dangătele lor melodioase. Medicii din Lipețk sunt încredințați că sunetele clopotelor au efecte benefice asupra copiilor care suferă de paralizii cerebrale. În Tibet, efectul tămăduitor al clopotelor este recunoscut din cele mai vechi timpuri. Se crede că ele rezonează cu bioritmul organismului și reglează activitatea organelor interne. Clopotele și gongurile au menirea de a concentra gândurile celor care se roagă și purifică mintea de reziduurile emoționale. Sunetul de toacă, produs cu ajutorul unui ciocan din lemn și al unei scânduri de esență tare, este folosit din vremuri foarte vechi să cheme credincioșii la rugăciune. Cadența ei lentă, la început, care devine tot mai rapidă și complexă pe măsură ce sporește intensitatea cântecului, trezește energiile vitale ale organismului, le amplifică și le canalizează către suflet. Cine ascultă toaca în pacea unei mănăstiri își regăsește forța interioară și echilibrul sufletesc.

sursa foto: Flickr.com