Azi se găsesc ușor în comerț foi de plăcintă fine, dar și aluat fraged, gata să fie umplut și pus la cuptor. Dar tot mai gustoase sunt aluaturile pe care le faci în casă, chiar dacă nu ies la fel de subțiri ca cele gata preparate.

Tipuri de aluat pentru plăcinte și cum se folosesc!

Multe gospodine nu știu că plăcintele se pot face în mai multe feluri, cu aluat dospit, cu aluat nedospit, cu aluat fraged sau cu aluat de foitaj.

Spre exemplu, în foitaj este bine să faci mai degrabă plăcintele sărate, cu brânză sau carne, cu ciuperci sau brânză dulce și mărar.

În aluaturile dospite sau în aluatul fraged se pot pregăti plăcintele cu fructe, care ies mai zemoase. Iată câteva trucuri pentru foile de plăcinte proaspete.

Oțetul, un ingredient important pentru aluatul de plăcintă

În orice aluat de plăcintă se adaugă și o lingură de oțet sau două, în funcție de cantitatea de făină. Spre exemplu, este suficient o lingură de oțet la 250 g de făină. Oțetul ajută și la dospirea aluatului, dar mai ales la elasticitatea și frăgezimea lui. Datorită oțetului, foile de plăcintă pot fi întinse cât mai subțiri și vor rămâne elastice, chiar dacă nu folosești ouă.

Frământatul

Și aluatul pentru foile de plăcintă trebuie frământat bine, ca la cozonac, și mai ales trântit de masă de cel puțin 30 – 40 de ori. Prin această tehnică, aluatul înglobează bule fine de aer și vei reuși să întinzi cele mai fine foi. Bucătăresele cu experiență știu că este gata aluatul când este la fel de moale și de elastic precum lobul urechii.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Orice aluat de plăcintă se congelează

Dacă faci o cantitate mai mare de aluat, îl poți păstra la congelator câteva săptămâni. Formează o bilă compactă, presează ușor și împachetează aluatul în foaie de copt. Apoi pune-l într-o pungă alimentară și pune-l la congelator pentru câteva săptămâni. Când îl decongelezi, lasă-l la frigider cu o seară înainte.

Vezi şi: Placintă cu carne – 10 rețete de placintă cu carne