Tufănelele reprezintă o specie de crizanteme originară din China și Japonia, purtând numele științific de Chrysanthemum indicum. Ele se deosebesc de celelalte specii de crizanteme prin florile mici, grupate în buchețele la vârful tulpinilor.

Tufănelele sunt răspândite peste tot în țară, și la câmpie, și la munte și pot fi cultivate ușor în orice curte. Aceste flori specifice toamnei încolțesc din aprilie, dar cresc încet și încep să înflorească la finalul verii, din luna august până în octombrie sau noiembrie, când cade prima brumă.

Tufănelele, flori sensibile la lumina soarelui

Flori de toamnă, tufănelele iubesc răcoarea, dar au nevoie de un spațiu însorit pentru a se dezvolta puternic și pentru a înflori bogat. Apariția florilor este dictată de lumina soarelui.

Plantele care cresc lent în perioada verii, simt când lumina zilei începe să scadă și când se apropie toamna. La final de august, apar bobocii de flori și tufănelele înfloresc aproape toată toamna. Florile lor rezistă bine la ploile reci și la brumele toamnei, unele pot rămâne înflorite până la primele zăpezi din noiembrie. Dar, cu noile schimbări ale climei, toamnele par să fie mai lungi și poți avea tufănele înflorite în grădină până în decembrie.

Cum îngrijești tufănelele în curte

Alege un loc bine aerisit, liber și însorit pentru tufele de tufănele și ține cont de faptul că aceste flori se înmulțesc repede singure și acaparează plantele din jur. Ai grijă să le uzi constant din momentul în care încolțesc, până în luna noiembrie, mai ales dacă traversăm perioade prelungite de secetă. Tufănelele fac multe flori doar dacă solul este menținut reavăn și umed. Nu lăsa pământul să se usuce complet la rădăcina lor.

Primăvara devreme, sapă bine pământul în jurul tufelor și adaugă compost. Același lucru îl poți face și toamna, în luna noiembrie, când plantele vor intra în hibernare. Rădăcinile lor vor folosi compostul anul viitor. Peste iarnă, tufănelele pot fi scurtate și acoperite cu un strat gros de frunze, să nu degere în ianuarie, dacă vin perioade de ger prelungit.  

5 sfaturi utile pe scurt!

  1. Iarna pune compost la rădăcina tufănelelor, iar din luna aprilie pune îngrășământ solubil în apa cu care le uzi.
  2. Nu lăsa niciodată pământul să se usuce în jurul tufelor, oricât ar fi de călduroasă vara.
  3. Scurtează tulpinile, după ce se ofilesc toate florile sau primăvara devreme, în lunile martie – aprilie; astfel vei stimula ramificarea și dezvoltarea de noi tulpini florale;
  4. Strânge zaț de cafea, usucă-l bine la soare, să nu mucegăiască, și pune-l în sol în jurul tufănelelor, apoi sapă bine pământul. Se poate folosi câte o ceașcă de zaț la fiecare tufă de tufănele sau crizanteme, o dată la două luni.
  5. Înmulțește tufănelele prin separarea tufelor, atunci când cresc prea dese.