Rețeta de covridog este simplă și ușor de făcut, mai ales dacă ai un robot pentru aluaturi sau o mașină de pâine.

Covridogul a devenit atât de popular pe la noi, încât va lua curând locul hotdog-ului pe care mulți tineri îl savurau la patiseriile și restaurantele de tip fast-food.

Covridog-ul – de unde vine și cum se face

Mulți gurmanzi sunt îndrăgostiți de covrigul dulce și crocant, cu un crenvuști la mijloc. Iar numele lui arată exact ceea ce este: covrig + hotdog. Ai putea crede că a fost inventat la covrigăriile românești, dar în realitate covridogul vine tot din America.

În țara de origine, covridogul este numit bagel dog și a devenit tot mai popular încă din anii 1980. Se pare că a fost inventat în Carolina de Nord de către o familie de covrigari, după modelul celebrului corn dog care se face din crenvuști și făină de porumb.

În prezent, bagel dog este popular în New York, Chicago și Cincinnati, dar mai puțin întâlnit în alte state americane. În schimb, a cucerit definitiv consumatorii români.

Bagel dog sau covridogul se face cu aluat dulce de covrigi, uneori aromat cu ceapă călită și presărat cu semințe de susan. Iar reteța de covridog nu este deloc dificilă. O poți încerca și acasă și vei obține un covridog savuros și foarte gustos.  

Rețeta de covridog

Pentru acest preparat delicios ai nevoie doar de făină, unt, drojdie și crenvuști și câteva condimente.

Ingredientele necesare

  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • 30 gr unt de 89% grăsime
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahar
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 10 crenvuști/cabanoși
    1 l apa
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță susan și sare grunjoasă

Mod de preparare

  1. Se pune drojdia la crescut cu puțin zahăr. Se cerne făina, se frământă cu untul și se adaugă drojdia crescută. Apoi se pune apă călduță și sare și se frământă până când se obține un aluat lucios, ușor lipicios, dar care se desprinde de pe degete.
  2. Se lasă aluatul 30 de minute să crească ușor.
  3. Se întinde aluatul cu sucitorul și se taie fâșii de un deget lățime.
  4. Se învelesc crenvuștii în fâșiile de aluat.
  5. Se pune un litru de apă la fiert, se adaugă o linguriță de bicarbonat și se opăresc crenvuștii înveliți în aluat timp de 30 de secunde.
  6. Se scot pe o sită să se scurgă de apă.
  7. Apoi se pun la copt în cuptor, presărați cu susan și sare grunjoasă. Sunt gata când sunt aurii pe margine.

Mici trucuri esențiale

Untul este necesar în rețeta de covridog deoarece face aluatul mai pufos și mai gustos, iar preparatele capătă un luciu frumos când sunt coapte în cuptor.

Fierberea covridogilor reprezintă o etapă foarte importantă. Dacă nu sunt fierți în câteva clocote înainte, aluatul va fi mai puțin pufos și moale la interior.

Fierberea lor în prealabil ajută aluatul să crească, să se umple, și crenvuștii să fie mai suculenți.  

foto: Shutterstock