Boabele de năut sunt bogate în proteine, au un gust delicios și pot înlocui carnea. Preparatele pe bază de năut sunt delicioase și sățioase și sunt preferate de mulți consumatori care vor să mănânce cât mai diversificat și sănătos.

Numele științific al plantei de năut este Cicer arietinum. În diverse părți ale lumii ea poartă numele de fasole egipteană, fasole Garbanzo sau mazărea berbecilor. În România, s-a încetățenit numele de năut de la termenul turcesc ”nahut”, deoarece am împrumutat această legumă din bucătăria otomană.

În general, boabele de năut au culoarea roz, galbenă sau verde. Gustul lor se remarcă prin aroma de pământ cu nuanțe de nucă. Aceste boabe se consumă încă din Antichitate și constituie un ingredient de bază în bucătăriile orientale.

Boabele de năut, proprietăți nutritive

Medicii nutriționiști recomandă năutul pentru diabetici și pentru cardiaci, dar și pentru persoanele care se află la dietă. Grăsimile din năut sunt ușor transformate de organism în energie, fibrele ajută digestia, iar proteinele sunt bune pentru activitatea mușchilor și pentru activitatea cerebrală.

Năutul are un procent ridicat de calorii, de aceea este recomandat pentru a înlouic carnea și grăsimile de origine animală. Concentrația de proteine din năut este de 24%. Pe lângă acestea, boabele de năut sunt bogate în fibre care stimulează digestia, săruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, calciu și fier, precum și vitamina B, vitamina B6, vitamina A și vitamina C. Este la fel de sățios precum fasolea, dar nutriționiștii spun că este mai sănătos și mai ușor de digerat.

Valorile nutritive pentru 100 g de năut fiert  

  • Calorii (kcal): 364
  • Lipide total:  6 g
  • Lipide saturate:  0,6 g
  • Lipide polinesaturate:  2,7 g
  • Lipide mononesaturate:  1,4 g
  • Colesterol:  0 mg
  • Sodiu: 24 mg
  • Potasiu: 875 mg
  • Carbohidrati: 61 g
  • Fibre alimentare:  17 g
  • Zahar: 11 g
  • Proteine: 19 g
  • Calciu: 105 mg
  • Fier: 6,2 mg
  • Magneziu: 115 mg
  • Vitamina B6: 0,5 mg
  • Vitamina B: 12 0 µg
  • Vitamina A: 67 IU
  • Vitamina C: 4 mg

Cum se conservă năutul și cum se păstrează

Boabele de năut sunt culese de pe vrej cât sunt încă verzi și fragede. Ele sunt gustoase și bune de consum înainte să se maturizeze și să devină prea dure.

De obicei, boabele de năut sunt spălate și congelate imediat sau conservate într-o saramură simplă. După decongelare, nu necesită rehidratare. Așadar, dacă vrei să gătești năutul congelat sau conservat nu este nevoie să mai aștepți jumătate de zi să se rehidrateze.

Boabele de năut uscate sunt singurele care necesită hidratare timp de 10 – 12 ore. Boabele uscate sunt mai mici și au de obicei culoarea galbenă. După hidratare, ele își dublează volumul, sunt ușor de fiert și capătă o consistență cremoasă.  

Pe piață poți găsi și boabe de năut negre. Acestea sunt specifice bucătăriei indiene și capătă această culoare foarte închisă deoarece sunt uscate la soare pentru a fi păstrate pe termen lung.

Cum se gătește năutul

falafel-chiftele-din-naut
falafel-chiftele-din-naut

Înainte de a fi folosit în diverse rețete, năutul uscat trebuie rehidratat, apoi fiert.

La fel ca și fasolea, boabele uscate de năut se pun la înmuiat în apă cu o seară înainte. Timpul ideal de înmuiere este de 12 – 15 ore, timp în care boabele de năut absorb foarte multă apă și își dublează volumul. Năutul pus la înmuiat se ține la rece, eventual la frigider, pentru a nu fermenta, mai ales dacă în bucătărie este foarte cald.

Pentru a grăbi procesul de înmuiere, boabele de năut se spală în apă caldă, apoi se pun la fiert timp de 5 minute. Se scurge apa în care au fiert și se adaugă apă rece în care se lasă la înmuiat. Timpul de înmuiere va fi redus la numai câteva ore!

Năutul bine înmuiat se spală în 2 – 3 jeturi de apă rece și se pune la fiert într-o oală cu multă apă. În oală se mai pot pune frunze de dafin sau crenguțe proaspete de rozmarin, felii de țelină și bicarbonat de sodiu care are rolul de a reduce gazele. Bicarbonatul înmoaie bine boabele de năut, astfel încât pasta de năut va fi mai cremoasă și mai gustoasă.

Năutul se fierbe la foc potrivit, să nu clocotească, și se spumează până când apa rămâne limpede. După o jumătate de oră, se verifică boabele dacă sunt fierte și, dacă se strivesc ușor între degete, năutul este gata. Spre deosebire de boabele de fasole, trebuie să știi că boabele de năut fiert sunt mai sfărâmicioase.

În timpul fierberii, se desprind cojițele subțiri de pe boabe, care pot fi îndepărtate amestecând ușor cu o lingură de lemn și apoi schimbând apa o dată.

Cum se păstrează năutul fiert

Având în vedere că necesită un timp mai îndelungat de pregătire, bobele de năut pot fi preparate într-o cantitate mai mare și se pot păstra în caserole la congelator timp de o lună sau două.

Când se decongelează la temperatura camerei, se pot ține câteva minute în apă fierbinte pentru a se încălzi rapid și pentru a fi mai ușor de folosit în mâncare.

Boabele de năut sunt versatile și pot înlocui carnea în diverse rețete. Poți face pastă de năut, supe cremă cu multe legume, diverse mâncăruri cu sos, dar și sarmale sau chifteluțe de năut pentru felafel.