Evită să pui la fiert varza de Bruxelles. Prin fierbere se accentuează gustul amărui pe care toți copiii îl evită. Dacă vrei să incluzi micuțele verze de Bruxelles în meniul tău și al copiilor, este mult mai bine să le pregătești la cuptor sau la tigaie.

Iată cele mai savuroase metode de a găti această legumă.

La cuptor

  • Taie toate verzele pe jumătate și întinde-le pe o tavă de copt.
  • Stropește-le din belșug cu sos de soia, suc de lămâie, supă de legume sau pur și simplu apă, apoi adaugă condimente: sare, piper, ierburi aromatice (mărar, busuioc, oregano, tarhon).
  • Gătește varza de Bruxelles în cuptor la 200 de grade Celsius timp de aproximativ 10-15 de minute. Amestecă-le ușor, apoi mai lasă-le încă 10 minute sau până când frunzele exterioare sunt ușor crocante, fără să fie arse.

La aburi

Se recomandă ca varza de Bruxelles să nu se fiarbă deoarece nu va avea un gust prea apetisant, iar prin fierbere își pierde o parte din compușii fenolici, vitaminele și antioxidanții esențiali. Dar poate fi gătită la aburi.

Fie că folosești un aparat de gătit cu aburi, fie că pui un coș de metal deasupra unei oale cu apă, micuțele verze se lasă la înmuiat în aburii fierbinți aproximativ 5 – 7 minute. Dacă le lași prea mult, devin prea moi și nu mai au niciun haz.

Verzele de Bruxelles gătite la aburi pot fi consumate lângă o friptură de pui, șnițele, piure sau cu un ghiveci de legume de toamnă.  

La tigaie

Cea mai delicioasă metodă să pregătești varza de Bruxelles rămâne tigaia cu ulei încins. Așadar, taie verzele pe jumătate și prăjește-le ușor la foc potrivit, amestecând continuu să fie prăjite uniform.

În cel mult 10 minute vor fi gata. Apoi poți adăuga sare, puțin piper, ierburi aromatice sau sosuri ușor acrișoare și picante. După gust, mai poți adăuga usturoi sau ceapă, sos de roșii sau puțin oțet de mere.

Condimente potrivite pentru varza de Bruxelles

Asemănătoare la gust cu varza albă, dar puțin mai amăruie, varza de Bruxelles poate fi consumată cu multe ierburi aromatice, cu legume ușor picante sau sosuri acrișoare care o vor face mai apetisantă.

Poți adăuga la această legumă:

  • Ceapă călită, usturoi, ardei copți, roșii
  • Cimbru, mărar, oregano, tarhon, sare, piper, boia de ardei
  • Nuci, semințe de pin, semințe de floarea soarelui
  • Oțet balsamic, oțet de mere, zeamă de lămâie, sosuri acrișoare de roșii, sosuri picante sau supă de legume.

foto: Pexels.com