Caută morcovi buni și dulci toamna la producătorii locali. Sunt mult mai aromați și au o textură mai fragedă decât morcovii mari și duri pe care îi găsim iarna în supermarket. Fă-ți stocuri de morcovi pentru câteva luni de zile și folosește soluțiile de mai jos prin care se păstrează morcovii pentru iarnă.

Morcovi la congelator

Una dintre cele mai simple soluții este să depozitezi morcovii la congelator, dacă ai suficient spațiu. Morcovii se rad de coajă, se spală bine și apoi se taie rondele sau felii. Se depozitează în pungi alimentare curate în porții gândite pentru o singură mâncare. Se congelează în sertarul de jos, special pentru legume, și se păstrează astfel cel puțin un an sau mai mult.

Morcovi la nisip

Una dintre cele mai bune metode tradițional prin care se păstrează morcovii pentru iarnă este o simplă găleată cu nisip. Se pot pregăti găleți sau lădițe cu nisip curat și ușor umezit. La baza găleților se poate pune un pietriș mărunt.

Morcovii se cumpără direct cu frunze sau se scot din pământul din grădină cu totul și se transferă în gălețile cu nisip. Se lasă o parte din frunze pentru a păstra mai bine rădăcinile suculente.

Gălețile cu morcovi se depozitează într-o cămară bine aerisită, unde temperatura rămâne constantă între 5 – 10 grade Celsius.

Morcovii se așază în nisip de preferat fără să se atingă unul de altul și se verifică din când în când să nu mucegăiască. Dar, dacă este o temperatură scăzută în cămară și pulverizezi puțină apă rece periodic, ei se vor menține hidratați și sănătoși.

Bunicile noastre mai amestecau și cenușă în nisipul din găleată. Cenușa este un bun conservant pentru rădăcinoase, deoarece împiedică dezvoltarea mucegaiului. În acest fel mai pot fi păstrate și rădăcinile de pătrunjel, de țelină sau de hrean cateva luni peste iarnă.

Morcovi la borcan de sticlă

La congelator, morcovii se păstrează un an sau chiar mai mult, la găleată cu nisip umed se pot păstra timp de 4 – 6 luni, dar se mai păstrează morcovii pentru iarnă și la borcane.

Se spală bine un borcan mare de 3 sau 5 litri, se lasă să se usuce și se pune la baza lor în interior talaș curat bine uscat sau cartoane curate, mărunțite. Acestea au rolul de a menține rădăcina morcovilor hidratată, să nu se usuce prea repede.

Morcovii se curăță de pământ cu o lavetă uscată, nu se spală. Apoi se așază în borcane lăsând mici spații între ei. Deasupra nu se pune capac, ci o strachină de lut plină cu apă.

Borcanul cu morcovi se depozitează într-un loc cât mai rece și bine aerisit. Apa din strachină se completează de câte ori este nevoie. Prin această metodă se pot păstra morcovii până la 3 luni, dar trebuie consumați mai repede decât cei ținuți la nisip.