Lămâile sunt mai mult decât simple citrice cu care dai aromă ceaiului. Sucul de lămâie, coaja și pulpa sunt folosite adesea pentru proprietățile lor de conservare, albire, dezinfectare și parfumare.

Multe obiecte și suprafețe din casă pot fi lustruite cu puțin suc de lămâie. Petele de grăsime de pe pereți sau de pe aragaz se curăță cu lămâie pentru că este un bun degresant. Oglinzile, robineții, obiectele cromate capătă un luciu frumos lustruite cu lămâie.

Petele de cafea sau de ceai din căni se curăță mai ușor cu lămâie. Dar iată și câteva obiecte pe care nu trebuie să le cureți niciodată cu suc de lămâie pentru că riști să le deteriorezi.

Sucul de lămâie nu se combină cu oțet

La curățenie în bucătărie pentru degresare, igienizare și înlăturarea mirosurilor neplăcute poți folosi ori suc de lămâie, ori oțet, dar niciodată pe amândouă. Dacă le combini, se produce o reacție chimică prin care proprietățile lor de curățare și igienizare se anulează reciproc, ambele soluții fiind acide.

Sucul de lămâie nu se combină cu produse pe bază de clor

Atenție mare să nu folosești clor sau soluții pe bază de clor împreună cu sucul de lămâie. Combinația va degaja un fum puternic mirositor și toxic pentru organism. Clorul nu se folosește nici cu oțet, din aceeași cauză. Cele două soluții emană un gaz toxic.

Blaturile din piatră

Evită să folosești suc de lămâie pe orice obiect din piatră naturală. Blaturile de bucătărie din piatră, plăcile sau tocătoarele din marmură sau piatră naturală se pătează de la sucul de lămâie, în loc să se curețe.

Robineții cu aspect de alamă

Unele instalații din baie sau bucătărie au un aspect elegant și vechi, care imită alama. Acest tip de robineți trebuie curățați și lustruiți doar cu un detergent delicat. Nu folosi niciodată oțet sau suc de lămâie pe astfel de robineți deoarece soluțiile acide provoacă pete corozive.

Hainele albe sau colorate

Multe femei cred că, dacă înmoaie petele de pe haine cu suc de lămâie, le pot curăța mai bine. În realitate, acidul din sucul de lămâie decolorează hainele colorate, îngălbenește hainele albe și fixează mult mai bine coloranții din pete.

Nu folosi niciodată suc de lămâie pe haine, nici pe tapiseriile din materiale textile sau perdele. Petele se pot scoate cu alte soluții cum ar fi bicarbonatul de sodiu, clorul sau detergentul de vase.