Ți-am pregătit câteva metode simple să înveți cum se coace dovleacul la cuptorul clasic, pe gaze, dar și la cuptorul electric. Descoperă și cele mai populare rețete cu dovleac copt pe care le poți găti în câteva minute.

Cei mai buni dovleci pentru copt

Toamna, o dietă bogată în dovleac este foarte sănătoasă și ține cu silueta ta, deoarece dovleacul este o legumă bogată în fibre, dar săracă în grăsimi și zahăr.

Dovleacul este bogat în betacaroten, vitaminele A, B1, B2, B3 și C, importante în întărirea sistemului imunitar, pentru inimă și pentru vedere. El conține de două ori mai mult potasiu decât bananele. Astfel, devine gustarea perfectă de luat după o activitate fizică intensă.

Dovleacul are grijă de frumusețea pielii datorită antioxidanților și este recomandat î  diete pentru că are puține calorii. El favorizează digestia și previne depunerile de grăsime datorită vitaminei T care reglementează metabolismul și transformă hrana în energie. În plus, combate insomniile, previne oboseala și întărește oasele.

Cei mai buni dovleci pentru consum sunt dovlecii mari, rotunzi și portocalii, cu coaja portocalie sau albă sau dovlecii plăcintari sau Butternut, cu o formă de pară. Recomandat pentru consum este și dovleacul ghindă, care este ușor de recunoscut după forma ușor ovală și partea de jos ascuțită. În Statele Unite ale Americii sau în alte zone din Europa și Asia se mai consumă și dovleacul spaghetti, a cărui pulpă se desprinde ușor sub formă de fibre lungi, ca niște spaghete. El este folosit în salate cu diverse legume sau copt la cuptor.

Cum se coace dovleacul la cuptorul pe gaze

Cel mai gustos și dulce este dovleacul plăcintar, pe care multe gospodine îl păstrează pest iarnă pentru prăjituri, plăcinte, ștrudele, supe crème sau garnituri.

Dacă vrei să afli cum se coace dovleacul ușor la cuptorul clasic, urmează acești pași:

  1. Se spală bine dovleacul și se taie pe jumătate;
  2. Se curăță de semințe și fibrele moi din interior
  3. Se taie apoi felii subțiri sau cubulețe cu tot cu coajă
  4. Se ung feliile de dovleac cu ulei sau cu unt topit
  5. Se pun pe o tavă la cuptor și se coc la foc mediu timp de 30 – 40 de minute, până devine pulpa dovleacului moale, cremoasă și dulceagă
  6. Se scot feliile de dovleac și se consumă cu miere sau se folosesc în diverse rețete.

Cum se coace dovleacul la cuptorul electric

Procesul de coacere la cuptorul modern pe bază de curent electric este același ca la cuptorul pe gaz, diferă temperatura și timpul de coacere.

La cuptorul electric, poți stabili o temperatură de 150 de grade Celsius, dacă ai un dovleac mai dur, cu o pulpă mai groasă și fibroasă. În acest caz, timpul de coacere trebuie să fie de aproape o oră.

Dacă ai felii de dovleac mai subțiri și suculente, poți coace dovleacul mai rapid, la 180 de grade Celsius, în 30 – 40 de minute.

Este important să nu uiți să ungi dovleacul cu ulei sau cu unt topit înainte.

Rețete populare cu dovleac copt

plăcintă cu dovleac

Dovleac cu miere și nucă

Este una dintre rețetele clasice, foarte îndrăgite și foarte ușor de făcut.

Dovleacul deja copt și fierbinte, se unge cu miere și se presară cu nucă mărunțită.

Se mai poate adăuga scorțișoară sau vanilie, după gust.

Plăcinta de dovleac

Dovleacul copt în cuptor este cel mai bun pentru plăcintă sau pentru ștrudele. Dovleacul încă fierbinte se unge cu miere sau se presară cu zahăr vanilinat.

Se lasă să se răcorească, se curăță de coajă și se mărunțește la blender. Astfel el poate fi folosit pentru o plăcintă de dovleac delicioasă la care se mai adaugă bucăți de nucă, scorțișoară, vanilie sau rom. Sau poți încerca o plăcintă de dovleac și brânză!

Supa cremă de dovleac

Este un alt preparat delicios care se prepară tot cu dovleac copt la cuptor, pentru a fi mai gustoasă. Doar că dovleacul copt se unge cu ulei și se presară cu sare, piper și usturoi pudră. Apoi se curăță de coajă, când se răcește, și se mixează la blender.

Se adaugă în supa fierbinte de legume, se lasă să fiarbă câteva clocote și se oprește focul. Se mixează toate legumele și se toarnă peste ele ușor supa caldă până capătă consistența unei smântâni lichide.

Supa cremă de dovleac este foarte sănătoasă și gustoasă, se servește cu pâine prăjită simplă sau cu pâine prăjită cu șunculiță afumată.  

sursa foto: 123rf.com