Fiecare dintre noi am încercat să cheltuim mai puțin la cumpărături și să economisim bani. Unii dintre noi sunt mai cumpătați și mai bine organizați în ceea ce privește bugetul casei și reușesc să economisească 30% din venituri, așa cum ne recomandă analiștii financiari.

Alții au renunțat la micile plăceri și la obiectele prea scumpe. Alții au renunțat la vacanțe și au urmărit reducerile din magazine. Fiecare dintre noi știe mai bine ce rețetă i se potrivește pentru a cheltui mai puțin, dar mai sunt câteva trucuri subtile de care este bine să ținem cont în fiecare lună, când luăm salariul.

1. Evită cafeaua înainte să ieși la cumpărături

Nu zâmbi! Este un sfat cât se poate de pertinent. Evită să bei cafea când trebuie să mergi la cumpărături. Cofeina ne agită, ne face să fim mai entuziaști și să cumpărăm anumite lucruri sub imperiul impulsului, doar pentru că sunt frumoase, fără să ne fie cu adevărat utile. Un studiu recent a demonstrat că participanții care au băut cafea înainte de a merge prin magazine au cumpărat cu 30% mai multe lucruri, decât ceilalți participanți la studiu care au băut doar apă.

2. Mergi la cumpărături după ce ai mâncat

Nu pleca niciodată la supermarket pe stomacul gol! Când îți este foame, îți este poftă de orice vezi în jurul tău și ești tentată să cumperi mai multe alimente decât ai avea nevoie. Mai bine intri în supermarket după o masă copioasă și ții cont de lista pe care ți-ai făcut-o de acasă. Vei vedea că va fi mai ușor să respecți lista și să eviți prăjiturile, sucurile sau semipreparatele scumpe.

3. Cumpără alimentele cu banii în mână

Dacă știi că ești mână spartă la cumpărături, atunci încearcă cel puțin 2 luni de zile să nu mai folosești cardul în magazine. Propune-ți să scoți doar 100 de lei sau 200 de lei de pe card o dată la 3 – 4 zile și limitează-te la banii pe care îi ai în portofel. Când știi că ai o sumă limitată, nu vei mai fi tentată să cumperi decât strictul necesar. Când știi că ai o sumă mai mare de bani pe card, ești mereu tentată să cumperi mai mult.

4. Alege o singură zi pe săptămână pentru a cumpăra alimente

Noi, românii, avem tendința de a cumpăra multă mâncare. Sunt persoane care merg la supermarket aproape zilnic. Poate că le trebuie numai lapte și pâine, dar mai iau și alte alimente pentru că li se face poftă. Dacă te recunoști în această situație, mai bine faci un efort și alegi o singură zi pentru a cumpăra mâncare. Fă-ți o listă scurtă, cu alimente de bază, și încearcă să nu o depășești. Și nu cumpăra alte alimente până când nu consumi ceea ce ai luat deja.

5. Economisește folosind congelatorul

Nu arunca nimic din ceea ce rămâne de pe o zi pe alta. Dacă ai mâncat de două ori dintr-un fel de mâncare, pune restul la congelator, nu îl lăsa să se strice prin frigider. Pune pâinea la congelator, când ai prea multă. Aproape orice preparat, orice legumă sau fruct pot fi congelate și consumate mai târziu, când nu prea mai ai bani.

6. Ține evidența cheltuielilor

Ori de câte de ori te întorci de la cumpărături, pune o notiță pe frigider cu suma pe care ai cheltuit-o în ziua respectivă, indiferent că ai cumpărat alimente, haine, cosmetice sau alte produse. Scrie data zilei respective și suma totală. Când se vor aduna 4 – 5 notițe pe frigider cu sume de câteva sute de lei fiecare, vei deveni mult mai atentă la modul în care îți folosești banii și așa vei cheltui mai puțin.

7. Ascunde o mică sumă de bani

Dacă nu ești prea bine organizată cu bugetul, atunci apelează la acest truc: folosește o cutie sau un sertar mai mic unde poți ascunde bani. Pune câte o sumă mică în fiecare săptămână. Spre exemplu, începe cu 50 de lei sau 100 de lei… și uită de banii pe care îi pui acolo până la primăvară! Este o rețetă sigură să cheltui mai puțin pe lună și să pui ceva deoparte pentru diverse situații urgente.

8. Gătește tot ce ai prin frigider și cheltui mai puțin în piață

Gândește-te în fiecare dimineață ce mai poți consuma din frigider și ce preparate poți face cu ceea ce ai deja. Nu te mai duce zilnic în piață sau la supermarket. Folosește tot ce ai cumpărat deja și vei găsi o modalitate să faci câteva mese delicioase pentru tine și pentru familie. Nu mai cumpăra alimente, decât atunci când frigiderul este aproape gol.

9. Consumă mai puțină apă

Facturile pentru apa rece și pentru apa caldă reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli într-un apartament. Găsește diverse modalități prin care poți economisi apa: oprește robinetul când săpunești mâinile sau când te speli pe dinți și pornește apa doar când te clătești. Fă dușuri scurte, în loc de băi fierbinți și lungi. Apa în care speli fructele sau în care fierbi ouă și cartofi poate fi folosită să uzi florile sau legumele din grădină, în loc să o arunci la canalizare.

10. Consumă mai puțină electricitate

Scoate din priză toate aparatele pe care nu le folosești des. Nu lăsa cafetiera în priză sau calculatorul, dacă tu nu ești acasă și nu ai nevoie de ele. Renunță la friteuză sau la prăjitorul de pâine. Încearcă să folosești cât mai puțină aparatură care consumă multă electricitate și, după 2 luni, vei vedea și un preț mai mic pe factură.