Orhideele tăiate se ofilesc în câteva zile, dacă nu știi câteva trucuri care te ajută să le păstrezi proaspete. Spre deosebire de cele din ghivece, care se pot menține patru sau cinci luni înflorite, orhideele tăiate sunt mult mai sensibile. Iată câteva sfaturi culese de prin florării.

Nu toate speciile de orhidee se pretează să fie tăiate și folosite la buchete și aranjamente din flori. Însă, orhideele care ajung în florării sunt specii rezistente, chiar dacă sunt tăiate. Florile de Cymbidium sunt cele mai rezistente și pot fi păstrate de la 4 la 6 săptămâni în vază, în anumite condiții, pe care le voi descrie mai jos.

Florile de Phalaenopsis (orhideea fluture), Oncidium sau Arantera rezistă aproximativ 1 sau 2 săptămâni, iar Cattleya se poate păstra până la 7 zile, inclusiv tăiată de pe crengă, drept ornament la butonieră, spre exemplu.

Sfaturi de care să ții cont pentru orhideele tăiate

  1. Toate florile de orhidee rămân proaspete mai mult timp dacă se lasă pe crenguțe și nu se taie individual. Creanga conține substanțe vitale și hrănește florile o perioadă mai lungă de timp.
  2. Orhideele tăiate se pun în vaze înalte, să fie bine susținute crengile. Dacă sunt vaze mici și crengile se apleacă prea mult, nu mai ajunge suficientă apă până la florile din vârf, iar acestea încep să se ofilească într-o zi sau două.
  3. Înainte să le pui în vază, taie un centimetru din creangă, oblic, cu un cutter bine ascuțit și dezinfectat. Ține crenguțele un minut în apă caldă și apoi pune-le în vază, în apă la temperatura camerei.
  4. Păstrează orhideele tăiate într-o cameră răcoroasă, departe de surse de căldură precum caloriferul. Schimbă apa zilnic sau la două zile și taie de fiecare dată câte un centimentru de la baza crenguței. Nu folosi foarfecă atunci când le tai, pentru că zdrobești țesutul de la baza crenguței. Un cutter bine ascuțit este cel mai indicat.
  5. Pune o cană de apă minerală și stoarce o felie de lămâie în vază, de fiecare dată când schimbi apa. Sau cere de la florărie un conservant special pentru orhidee și florile se vor păstra proaspete mai multe săptămâni.

Citește aici și cum trebuie să îngrijești orhideele la ghiveci!

sursa foto: 123rf.com