Așteaptă să atingă temperatura optimă!

Nu te grăbi să pui tava cu aluat, cozonacii sau friptura în cuptor, înainte ca acesta să atingă temperatura necesară. Dacă rețeta îți recomandă să încălzești cuptorul din timp, așteaptă în medie 20 de minute înainte să pui preparatele la copt. Astfel, mâncarea, indiferent de preparat, se va coace mult mai repede și mai uniform.

Evită opțiunea de curățare electrică

Multe cuptoare moderne au opțiunea de a se curăța singure. Reziduurile de grăsime de pe pereții cuptorului sunt arse la temperaturi ridicate și este suficient doar să ștergi cu o lavetă umedă, când cuptorul s-a răcit. Trebuie însă să reții un lucru: ori de câte ori coci ceva, cuptorul va atinge între 150 și 250 de grade. În schimb, dacă folosești opțiunea de curățare electrică, cuptorul atinge temperaturi foarte mari, de peste 600 de grade pentru a arde depunerile de grăsime de pe pereți. Evită pe cât posibil această opțiune.

Curăță temeinic cuptorul din bucătărie o dată la 3 luni

Ai grijă să cureți cuptorul cu o soluție din apă, detergent și oțet măcar o dată la 3 luni. Curăță bine depunerile de grăsime de pe pereți și de pe grilajele din interior, pentru a preveni rugina. Dar ai grijă să folosești bureți care nu zgârie metalul și nici grilajele cromate. Depunerile de grăsime trebuie înmuiate cu răbdare și curățate cu soluții speciale, care te ajută să termini treaba mult mai repede.

Nu deschide cuptorul de mai multe ori când coci ceva

Încearcă să verifici doar o dată cât de bine a crescut aluatul sau cât de rumenă este friptura. Nu deschide ușa cuptorului de mai multe ori, deoarece el va funcționa mai mult pentru a ajunge la temperatura necesară pentru a continua coacerea.