Oțetul de lămâie este deosebit de parfumat și dă un aer proaspăt încăperilor din casă. El mai poate fi folosit și pentru a curăța și igieniza anumite obiecte, de la masa din bucătărie, la chiuvetă, frigider sau fierbătorul de apă.

De asemenea, îl poți folosi și în baie, să parfumezi încăperea, să lustruiești obiectele cromate precum para de duș și robinetul sau să igienizezi vasul de toaletă. Dar iată cum se face!

Ce ingrediente sunt necesare pentru oțetul de lămâie

I. Adună cojile de la cel puțin 6 – 8 lămâi și păstrează-le la frigider până când ai timp să pregătești oțetul de lămâie.

II. Pune cojile într-un borcan de sticlă, tăiate în cubulețe de mici dimensiuni și presară câte un strat subțire de zahăr printre ele. Nu este nevoie de mult zahăr, doar de o linguriță sau două, atât cât este necesar pentru a ajuta procesul de fermentație.

III. După ce ai umplut borcanul pe jumătate, adaugă o ceașcă de oțet alb și apă până sus și pune capacul. Ține borcanul la frigider o săptămână, apoi strecoară oțetul de lămâie cu o strecurătoare fină și pune soluția într-un recipient cu pulverizator.

La ce poți folosi oțetul de lămâie  

Datorită oțetului și a acizilor din coaja de lămâie, această soluție ajută la igienizarea multor suprafețe din casă, unde bacteriile se adună rapid. Este ideal în bucătărie și în baie. Eu îl folosesc deopotrivă pentru tocătoarele din lemn, dar și pentru blatul de bucătărie sau pentru frigider, după ce îl spăl. Deoarece are un parfum delicat și proasptă, va aluna mirosurile neplăcute din frigider sau din cămară.

Folosește întotdeauna oțetul de lămâie cu o lavetă din microfibră și vei putea lustrui cu ușurință obiectele cromate, tacâmurile din inox, vitrina din bucătărie sau cuptorul cu microunde. De asemenea, poți lustrui oglinda de la baie și bateriile cromate.

În zonele în care s-a depus sare și calcar din apă, la chiuvetă spre exemplu, lasă acest oțet să acționeze câteva ore și apoi șterge cu un burete. El va dizolva depunerile și chiuveta ta va fi ca nouă!

Un truc util!

Pentru un parfum mai persistent, poți adăuga în oțetul de lămâie câteva picături de ulei esențial de citrice sau esență de lămâie pentru prăjituri. Și poți folosi acest oțet să pulverizezi în fiecare dimineață prin casă, după ce aerisești bine toate încăperile.