Medicul Mihai Craiu a povestit în podcastul Părinți CuMinți, moderat de Simona Gherghe și Oana Moraru, când ar trebui un părinte să fie cu adevărat îngrijorat de febra celui mic, venind și cu niște sfaturi de sezon, care să ajute părinții să fie (mai) relaxați în vacanța cu cei mic.

În plus, el a descris și cum ar trebui să arate o trusă de prim ajutor de bun simț. Potrivit acestuia, într-o astfel de trusă, care ar trebui luată la plajă – drept pentru care nu ar trebui să fie ”stufoasă” – ar trebui să fie ”pansament, dezinfectant, plasture”. Nu mai vorbim despre crema de protecție solară!

“În primul rând trebuie sa ne bucurăm de vacantă, să fim relaxați. Singurele două situații care ar putea să ne strice vacanța sunt accidentele toxiininfecțioase; dacă mâncăm cu mâinile nespălate sau din locuri nesigure este posibil să facem o combinație de varsături cu diaree.

Iar al doilea aspect la care trebuie sa fim atenți îl reprezintă accidentele fizice – julituri, lovituri, arsuri. Trebuie să evităm expunerile excesive la soare și să avem o trusă rezonabilă, de bun simț: pansament, dezinfectant, plasture”, a explicat medicul în podcastul menționat, de ascultat cu maximă atenție de către părinți.

Ce febră e prea mare pentru copil și când ar trebui să mergi cu el la spital

Plecând de la Sistemul de triaj folosit în spitale, denumit „Semaforul copilului febril 0-5 ani”, doctorul Mihai Craiu a explicat în ce constă parametrii pe care medicii îi folosesc, îndemnându-i și pe părinți să îi adopte, în evaluarea stării celui mic, atunci când acesta este febril.

Febra copilului:

– febra sub 38 grade, chiar dacă febra crește: dacă copilul se joacă, este activ, nu este o urgență

– febra până în 39,5 grade: dacă copilul se joacă și este activ, trebuie supravegheat și intervenit cu antitermice

– febra peste 39,5 grade la copilul de pana în 5 ani – pot să apară convulsiile febrile. În această situație cel mic necesită atenția unui personal medical specializat

febra de peste 39,5 la un sugar: trebuie neapărat văzut de medic, dar nu are risc de convulsii febrile.

Funcționează șosetele cu oțet?

Apoi, există mai multe situație, în funcție de copil. ”Sunt copii care fac febră și frig în totalitate – aceștia pot fi împachetați sau făcută băiță – și există modelul de copil când frige doar capul și extremitățile sunt foarte reci”, a mai explicat medicul. În acest ultim caz nu vom interveni cu împachetări, dar funcționează carmolul și alte tratamente înrudite, ba chiar și șosetele cu oțet. ”Să transpire viguros! Îi dăm să bea sucul lui favorit, orice, și ce nu are voie să bea”, pentru că ”trebuie să piardă prin transpirație excesul de temperatură”.

În podcasul de mai jos medicul se referă la situațiile medicale care ar trebui să alarmeze părinții, precum riscurile infectării cu varicelă, ce facem când copilul este mușcat de căpușe, când trebuie să ia copii antibiotice. Practic, emisiunea de mai jos asigură suportul informațional pentru falsele „alarme medicale” propagate prin mai toate mijloacele.

Vei găsi valoarea de adevăr (dacă e cazul) pentru minturi propagate la noi din generație în generație, așa cum sunt: „Închide geamul, că te trage curentul”, „Nu mai mânca înghețată că faci roșu în gât”, „Să nu ieși afară fără căciulă pe cap”. Dacă acestea au sau nu vreo bază științifică află de la medicul Mihai Craiu, părinte la rândul său.

Vezi și Arsurile solare NU se tratează cu leacuri băbești

Citește și:

Alain Delon și-a vândut colecția de artă. Câți bani a încasat actorul francez, care are și testamentul pregătit

Eliza Natanticu a luat o bacterie din spital și a fost la un pas de moarte. „Cosmin era lângă patul meu și îmi citea acatistul Sfântului Nectarie”