Mobilier funcțional

O garsonieră combină la un loc un dormitor, un living, o zonă de luat masa și, uneori, și bucătăria. Cheia este să găsești un echilibru între toate zonele, fără a crea un spațiu aglomerat. Soluția cea mai practică este să optezi pentru mobilier multifuncțional, indiferent că vorbim despre canapele, mese sau dulapuri. Poți opta oricând pentru o canapea sau un coltar extensibil, care nu va aglomera deloc aspectul camerei și care se transformă într-un pat generos. Alege mobilier modular, de dimensiuni reduse și separă zonele prin biblioteci despărțitoare pe rotile. Sunt ușor de mutat, oferă mult spațiu de depozitare pentru cărți, obiecte decorative etc. Alege ca măsuță de cafea un taburet cu depozitare, astfel vei putea stoca diverse lucruri, precum reviste, DVD-uri sau pături și lenjerie de pat. Optează pentru un șifonier până în tavan, pe toată lățimea peretelui, dar mai puțin adânc, cu uși glisante, eventual cu oglinzi. Va mări aspectul camerei, va ocupa mai puțin spațiu și va reflecta lumina naturală. Folosește-te de înălțimea pereților. Instalează etajere sau rafturi, sunt ideale pentru a etala lucruri mici, precum o cutie cu bijuterii, diverse obiecte de decor, plante, coșuri din rafie sau paie în care stau ascunse lucrurile folosite mai rar.

Lumina 

Cu cât o cameră este mai mică, cu atât are nevoie de mai multă lumină. Aplicele de perete, luminile suspendate și lămpile decorative mici pot adăuga o notă de căldură reală unei camere. Este și o modalitate de a adăuga un element estetic, fără a încărca inutil spațiul de locuit. Alege un lampadar, va completa perfect lustra din tavan. Industrial, vintage, boem, romantic, paleta de modele este extrem de largă. Și, în plus, este un obiect care poate fi amplasat oriunde, chiar și în spatele canapelei. 

Culoare

Culoarea este cel mai eficient instrument de care dispui când amenajezi o garsonieră. Creează o asociere armonioasă între mobilier și pereți. În general, culorile calde tind să reunească vizual pereții. Culorile reci dau senzația de spațialitate. O podea întunecată, cu pereți și tavan în nuanțe deschise, va mări vizual camera. Într-un studio, este important să alegi tonuri deschise, neutre, calde, precum roz pudră, bej, alb, bleu pastel, verde mentă. Cu cât culorile sunt mai intense, cu atât camera pare mai mică. Evită culorile tari și strălucitoare, precum portocaliu, roșu, galben lămâie, albastru regal. Încearcă să nu folosești prea multe culori, pentru că ele creează senzația de confuzie și dezordine. Respectă armonia și echilibrul culorilor din cameră, ritmicitatea lor (repetarea aceluiași ton în mai multe locuri). Alege perdelele în concordanță cu pardoseala, culoarea mobilierului și a covoarelor. 

Decor

Dă viață interiorului cu ajutorul plantelor! Un ficus de dimensiuni mari în colțul camerei, cactuși și plante suculente pe o etajeră sau plante suspendate direct din tavan. Joacă-te cu oglinzi. Realizează o galerie de perete, combinând oglinzi de forme și stiluri variate: rotunde, ovale, hexagonale, cu ramă sau fără, vintage sau baroce. Regula este să aibă elemente comune și asocierea lor să fie coerentă. Un perete acoperit cu un tapet interesant sau placat cu piatră poate deveni un element decorativ interesant. Tablouri, postere, fotografii de familie, la fel, pot decora încăperea într-un mod armonios.

Deși un spațiu mic, nu este imposibil să-ți amenajezi inteligent garsoniera pentru a o face mai plăcută și mai caldă. Urmează aceste sfaturi, ascultă-ți intuiția și nu uita, locuința te reprezintă, indiferent de câți metri pătrați are!

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu acaju.ro