Se întâmplă uneori să apară probleme le care nici nu te aștepți, iar florile de orhidee să se ofilească brusc, în numai două sau trei zile. La fel se poate întâmpla și cu bobocii, care nu mai reușesc să se deschidă și se desprind de pe ramuri.

Orhideele sunt foarte sensibile la schimbările din mediul lor. Iar dacă renunță la boboci și la flori, ele îți arată că se confruntă cu lipsuri și condiții noi de mediu, care nu sunt prielnice.

De ce se ofilesc florile de orhidee

Orice schimbare bruscă poate fi un stres pentru orhidee. Dacă ai schimbat locul ghiveciului, dacă a stat în curenți reci de aer sau dacă ai uitat să le uzi câteva zile, plantele vor suferi și își vor pierde florile.

Umiditatea și frecvența udărilor trebuie să rămână constantă în perioada de înflorire și nu este indicat să schimbi locul plantelor, să le duci într-un spațiu mai puțin luminat sau mai rece.

De asemenea, ține cont să nu le pui niciodată cuburi de gheață în ghiveci. Deși este un sfat vehiculat pe internet, nu este deloc un sfat bun. Apa rece va afecta puternic rădăcinile și florile vor avea de suferit.

Atenție și la fertilizatori!

Ai grijă să folosești fertilizatorii pentru orhidee doar atunci când este nevoie, și anume o scurtă perioadă în timpul primăverii, înainte de apariția tulpinilor florale. Când florile de orhidee sunt deja dezvoltate, nu se mai adaugă fertilizatori, pentru că aceștia dezechilibrează ritmul natural al plantei și pot face mai mult rău decât bine.

Orhideele, sensibile la substanțele chimice

Când sunt înflorite, orhideele își concentrează toată energia asupra florilor, pe care încearcă să le protejeze. Dar fumul de țigară, vaporii toxici de vopsea sau de acetonă sau alte soluții chimice care ar putea ajunge în preajma ghiveciului pot afecta grav florile.

Până și insecticidele pe care le poți folosi pentru a elimina dăunătorii acestor plante pot omorî florile sau bobocii fragezi.

Citește și cum să ajuți orhideele să înflorească din nou!

sursa foto: 123rf.com